Prins Daniels ånger med mamma Ewa

Ewa Westling och prins Daniel

Prins Daniels 10-årsjubileum som njurtransplanterad skulle ha blivit en fin dag hemma hos mamma Ewa och pappa Olle. Men i stället blev det något helt annat.

Det var sent på kvällen onsdagen 27 den maj 2009 som Sverige nåddes av den skakande nyheten att kronprinsessan Victorias nyblivna fästman Daniel Westling, då 36, hade genomgått en njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Och donator var hans egen pappa Olle Westling.

Måndagen den 27 maj 2019 kunde prins Daniel alltså fira 10-årsjubileum med den nya njuren – fast det blev inte riktigt som Daniel hade tänkt:

– Tyvärr hade jag inte planerat så bra, så jag hade världens program både måndag och tisdag. Annars hade jag gärna åkt upp till min pappa och mamma och firat med dem. Men det blev inte just då, säger prins Daniel i SVT:s Året med kungafamiljen som sänds nu på söndag i SVT1.

Prins Daniels år med pappa Olles njure

Prins Daniel 10 år efter transplantationen.

– Med lite distans ser man storheten i vad det innebär, säger prins Daniel.

Pappa Olle gav sin son den finaste gåva man kan ge.

Pappa Olle gav sin son den finaste gåva man kan ge.

Just den måndagen i maj när han hade tänkt fira hemma i Ockelbo så var Daniel nämligen värd för ett intensivt kungligt tvådagarsbesök från Haag. Kung Willem-Alexanders bror prins Constantijn av Nederländerna, 50, var i stan för att träffa Daniel och ett gäng svenska superentreprenörer.

Prins Daniel och prins Constantijn av Nederländerna

Daniel fick fira njuren med prins Constantijn.

Så i stället för att sitta i köket på Smältvägen i Ockelbo med pappa Olle och mamma Ewa och känna vördnad över Olles livsavgörande gåva – och över läkarvetenskapen och sitt nya friska liv – så fick Daniel tillbringa dagen på Norrsken House i Stockholm.

Ewa och Olle Westlings kedjehus på Smältvägen i Ockelbo.

Hemma hos Ewa och Olle i Ockelbo.

Men vi kan nog vara rätt säkra på att det där firandet blev av ändå – om än lite försenat.

Året med kungafamiljen sänds nu på söndag 22 december kl 20.00 i SVT1

Foto: TT, SVT.