Prins Daniels avslöjande om prinsessan Estelle väcker reaktioner

Prins Daniel och prinsessan Estelle

Prins Daniel höll ett tal där plötsligt Estelle slank in – från ingenstans.
Estelle och Oscar charmar alla på nya bilderna!
Slå på ljud

Prins Daniel är en van och kompetent talare. Hans tal är ofta informativa och sakliga – men hans rädd inte att stoppa in en lustig detalj här och där.

Så gjorde han även när han höll talet som invigde Arbetsterapiforum 2021, ett riksomfattande möte för arbetsterapeuter.

Prins Daniels avslöjande om prinsessan Estelle

Talet inleddes beskedligt nog.

– Kära arbetsterapeuter, med er kompetens, kunnande och kreativitet bidrar ni till att fler barn klarar skolan. Att fler vuxna kan leva ett självständigt liv. Och att fler som drabbats av ohälsa kan komma tillbaka till en fungerande vardag, utifrån sina unika förutsättningar. Kort sagt, ni gör en avgörande skillnad i väldigt många människors liv. Det är en enastående viktig insats, både på individ- och på samhällsnivå, sa Daniel.

Men sen kom talets oväntade "cameo". Som danska Billedbladet uttrycker det:

"Prins Daniel överraskade genom att nämna prinsessan Estelle i ett nytt tal", skriver Billedbladet.

Så här sa Daniel:

– Grevinnan Estelle Bernadotte av Wisborg var en drivande kraft i etableringen av arbetsterapin här i Sverige. Och hon var själv med om att undervisa, när den första undervisningen hölls på Röda korsets sjukhus i Stockholm 1944. Tänk om hon då hade vetat att det idag skulle finnas 12 000 yrkesverksamma arbetsterapeuter i Sverige. Och att man skulle hålla stora konferenser som den här om forskning och utveckling inom arbetsterapin. Det tror jag hade glatt henne väldigt mycket, sa Daniel och lät plötsligt sin dotter inta en biroll i talet.

– Idag har grevinnan Estelle en namne i sin mans kusins barnbarns barnbarn. Och Estelle den yngres pappa, ja, han är mycket glad över möjligheten att kunna skicka den här hälsningen till Arbetsforum 2021.

Grevinnan Estelle gifte sig med Folke Bernadotte 1928. De fick fyra söner ihop, varav två tragiskt nog avled i tidig ålder. Själv lämnade Estelle oss 1984, och hon sörjdes av hela kungafamiljen.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka