Tunga beskedet till Daniel och mamma Ewa

Ewa Westling och prins Daniel

I dag firar prins Daniel att det är elva år sedan han fick livet tillbaka – och saknaden efter mamma Ewa och pappa Olle i det hårt corona-drabbade Ockelbo är stor.

 

Bandet som prins Daniel har med mamma Ewa och pappa Olle är ovanligt. Och ovanligt starkt. För exakt elva år sedan i dag fick han sin pappas ena njure under en sex timmar lång njurtransplantation vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och därmed den vackraste och största gåva man kan få: Livet tillbaka.

Prins Daniel och hans pappa Olle Westling.

Prins Daniel med sin fina pappa Olle.

– Nu delar jag någonting speciellt med pappa, ja även med min mamma, hon var ju med på sjukhuset och var ju väldigt orolig inför att hennes man och son skulle gå igenom en sådan här sak och hur det skulle sluta. Så jag tror att vi kanske som familj har blivit ännu mer tighta, sa prins Daniel till Svensk Dam i fjol.

Prins Daniel mamma Ewa

Prins Daniel med sin familj – och mamma Ewa.

Just vid den här tiden på året brukar prins Daniel därför alltid åka upp till sin mamma och pappa i Ockelbo och fira. Men så blir det ju inte i år, särskilt inte som Ockelbo med sina 6 000 invånare är hårdast coronadrabbat i hela Gävleborg, sett till antalet avlidna i covid-19 – detta enligt siffror från början av maj.

Så i stället för att sitta vid köksbordet på Smältvägen i Ockelbo med Olle och Ewa och prata om hur det var den där dramatiska och livsavgörande majdagen för elva år sedan, så får prins Daniel tillbringa dagen i sin hemmaisolering på Haga slott. Där ska han i dag ta plats framför datorn och vara med vid de digitala inspirationsföreläsningar som hans Fellowship har kring entreprenörskap.

Ewa Olle Westling och huset på Smältvägen i Ockelbo

Ewas och Olles kedjehus på Smältvägen i Ockelbo. Hit längtar prins Daniel i dag.

Prins Daniels år med pappa Olles njure

Daniel Westling 2009, några veckor före transplantationen

Daniel några veckor före transplantationen.

Det var sent på kvällen onsdagen 27 den maj 2009 som Sverige nåddes av den skakande nyheten att kronprinsessan Victorias nyblivna fästman Daniel Westling, då 36 år gammal, hade genomgått en njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Och donator var hans egen pappa Olle Westling.

Karolinska sjukhuset i Huddinge

Karolinska i Huddinge, natten när Daniel fick sin nya njure.

Bakgrunden till prins Daniels njurbyte var att han led av ett medfött, men inte ärftligt, njurfel. Det upptäcktes när han var sexton år gammal och fick hjärnskakning under en fotbollsmatch. Han fick gå igenom en grundlig läkarundersökning och det var i samband med detta som läkarna upptäckte att han hade försämrade njurvärden.

Foto: TT.