Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniels chockbeslut: Nobbar stora festkvällen med Victoria – aldrig hänt förut

11 maj, 2023, 08:04 

Prins Daniels märkliga beslut väcker frågetecken.

Annons

Snart är det dags för en av kungafamiljens höjdpunkter: utdelningen av Polarpriset. Det är givetvis kungen (eller drottningen) som delar ut det anrika musikpriset, och till traditionen hör att resten av familjen är på plats och skrider ned längs mattan.

Men i år blir något rejält annorlunda – prins Daniel uteblir.

Johan T Lindwall: ”Madeleine finns vid sin dotters sida”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Madeleine finns vid sin dotters sida”

Prinsessan Sofias blixtavhopp – missade festkvällen

Polar Music Prize, eller Polarpriset som det kallas i folkmun, är en stor kulturhändelse. Under åren har framstående musiker såsom Patti Smith, Metallica och Sting tilldelats priset.

Annons

I år är det tre personer som får pris: sångerskan och låtskrivaren Angelique Kidjó som vinner priset för popmusik, tonsättaren Arvo Pärt vinner det klassiska, och skivbolagsgrundaren Chris Blackwell.

Utdelningen av priset sker vid en stor festkväll i Stockholm fram mot sommaren. Kungen, som oftast delar ut priset är givetvis där, och likaså är övriga medlemmar ur kungafamiljen med några undantag.

I fjol tvingades prinsessan Sofia ställa in i sista sekund på grund av sjuka barn, och av förklarliga skäl (avståndet) har prinsessan Madeleine inte medverkat de senaste åren.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på Polarpriset 2018.
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på Polarpriset 2018.
Annons

Prins Daniel nobbar Polarpriset 2023

Men kronprinsessan Victoria och prins Daniel kan man räkna med. Ända sedan 2010, när de gifte sig, har de dykt upp sida vid sida – varje år. Undantaget var år 2020 och år 2021, när det på grund av pandemin inte hölls någon stor fest. Ryktet gick dessutom att han var där inofficiellt redan 2009, som Daniel Westling.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Polarpriset 2010
Kronprinsessparets första gång på Polarprisets röda matta ihop, bara två månader efter bröllopet!
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Polarpriset 2022
Och så i fjol. Vid det här laget är de rutinerade gäster.
Annons

Nu är det snart dags igen, den 23 maj. Men i den kungliga kalendern avslöjas något som väcker stor förvirring. Uppskrivna att närvara vid Grand Hotel på prisutdelningen är enbart kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Carl Philip, prinsessan Sofia.

Prins Daniel har istället en annan punkt inskriven i schemat, inte alls långt bort, i Älvsjö. Han ska närvara vid SM i Ung företagsamhet och då ska även priset SvD Affärsbragd delas ut till en entreprenör, och hovet bekräftar för Svensk Dam att det är därför han uteblir.

Polarpriset väntas sändas mellan 19.00-23.00, och enligt hovets hemsida pågår prins Daniels program mellan 17.00-20.00.

Prins Daniel brinner ju för företagsamhet, speciellt när det gäller unga. Men snopet att behöva missa en sådan tradition, när två roliga punkter krockar.

Foto: TT

Annons