Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniels känslosamma möte utan Victoria – blev påmind om sitt stora trauma

14 mar, 2024, 18:00 
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel blev påmind om sitt stora trauma – och Victoria var inte på plats.
Annons

Den 14 mars är och förblir en väldigt speciell dag för prins Daniel. Då infaller World Kidney Day – dagen som finns till för att uppmärksamma alla våra medmänniskor som lever med njursjukdomar.

Hör Victorias viktiga ord om hjärtefrågan: ”Investera i oss själva”Brand logo
Hör Victorias viktiga ord om hjärtefrågan: ”Investera i oss själva”

Daniel är själv en av dem. För femton år sedan genomgick han en njurtransplantation för att få bukt med en sjukdom som han levt med sedan födseln.

Prins Daniels känslosamma möte – det påminde det honom om

Det räddade honom. Därför brukar Daniel alltid högtidlighålla World Kidney Day – så är även fallet i år.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Det här behövde Daniel göra på egen hand.

I den kungliga kalendern kan man läsa att prinsen sett till att planera in ett möte med en grupp forskare specialiserade på just njursjukdomar. Det här brukar Daniel göra på egen hand, utan sin eviga parhäst kronprinsessan Victoria vid sin sida. Victoria har dessutom fullt upp, eftersom kungen och drottning Silvia är på statsbesök i Mexiko och inte kan sköta sina vanliga plikter.

Annons

Daniel brukar inte prata så ofta om sin sjukdom, men han väljer sina tillfällen. På World Kidney Day 2021 höll han ett personligt, gripande tal som sändes ut via kungahusets officiella Instagram-konto.

– Jag hade tur. Min njursjukdom upptäcktes i tid och efter en tid i dialys jag fick en ny njure, donerad av min pappa. Men alla är inte lika lyckligt lottade, sa Daniel då.

– Jag vill i dag sända en särskild tanke till alla som lever med njursjukdomar, till alla de som väntar och kämpar, och till de som väntade förgäves.

Prins Daniel: "Är helt enkelt inte okej"

Sjukdomen har också fått Daniel att engagera sig i organdonationsregistret. Bara en femtedel av svenskarna finns uppskrivna – vilket lett till en uppsträckning från prinsen.

– Många hundra människor står i operationskö, många genomgår ett oerhört lidande och flera dör varje år i väntan på transplantation. Det är helt enkelt inte okej, har Daniel sagt till magasinet Fokus.

– Det var jobbigt men på ett sätt är jag glad över den erfarenheten, för det gav mig en insikt om hur jobbigt alla de människor som går i regelbunden dialys faktiskt har det.

Annons