Prins Daniels oro för mamma Ewa – hemska beskedet från Ockelbo

Prins Daniel och Ewa Westling

Prins Daniel har fått ett hemskt besked från hemstaden Ockelbo.

Prins Daniels ånger med mamma Ewa
Slå på ljud

Ewa Westling och Olle Westling har en prins till son – men håller ändå fast vid sitt gamla vanliga, trygga liv. De bor i sin faluröd villa på Smältvägen i Ockelbo, åtskilliga mil från Haga slott och prins Daniel.

Både Ewa och Olle är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

Prins Daniels oro för mamma Ewa Westling

Nu får man anta att Daniel kastar oroliga blickar bort mot hemstaden. Ockelbo har nämligen två veckor i rad varit den kommun i Sverige som drabbats hårdast av covid-19-smittan.

Aftonbladet rapporterar att flest personer har insjuknat i Ockelbo, procentuellt sett, de senaste veckorna. Vecka 48 smittades 59 personer (en procent av befolkningen) och vecka 50 53 personer (0,9 procent av befolkningen).

Det här är självfallet dåliga nyheter för Magnus Jonsson (S), kommunalrådet i Ockelbo, och hans kollegor.

– Vi hade ett klusterutbrott på Perslundaskolan, vår högstadieskola. Då fick vi köra igång med fjärrundervisning igen, för två veckor sedan, säger Magnus till Aftonbladet.

– Jag har en sådan otrolig respekt för den här pandemin. Det här visar hur snabbt det kan gå, trots att vi nu är så duktiga på att hålla avstånd och tvätta händerna. Och trots att man i skolan inte har större aulasamlingar och man äter i mindre grupper.

"Insjuknande personer"

Region Gävleborg har tidigare vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen i länet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och provtar insjuknade personer från områden drabbade av coronavirus för att undvika smittspridning i samhället, har Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, sagt i ett uttalande.

– Vi har tillräcklig tillgång på utrustning och förbereder om ett ökat behov av utrustning skulle uppstå.

Enligt Magnus Jonsson pekar utvecklingen mot en bättring av läget.

– Vi ser redan att den har sjunkit. Det är signalerna vi får från vår smittskyddsläkare i Region Gävleborg, säger han.