Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Prins Daniels starka ord i TV4 – berättar om sjukdomen

08 nov, 2019, 09:28 
Margareta
Fler än någonsin väntar på nya organ. Prins Daniels har tagit på sig kampen att hjälpa dessa människor, och ge en bild av hur de lever varje dag. Nu ställer han upp i TV4 där han med starka ord berättar om sin egen upplevelse.
Annons

27 maj. Datumet är speciellt för prins Daniel. Han uppmärksammar det varje år, dagen då han genomgick en njurtransplantation. Han brukar påminna sig om känslan efter operationen just detta datum.

– Det är lite som att man plötsligt ser färg i livet, att man ser färg i stället för grått, säger prins Daniel i en ny intervju med TV4.

Han berättar att han gick på dialys innan operationen. Men även att han var på sjukhuset mellan tre till fem gånger i veckan för att under några timmar föra ut vätskan som samlats i kroppen. Nu, efter operationen, äter han medicin varje dag.

– För mig var det bara en kort period, men tänk att ha det så i flera år, säger han.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Omkring 800 personer står i kö för att få ett organ, och Daniel berättar en gripande historia om hur han på nära håll sett kampen för ett nytt organ även nu under senare tid, efter sin egen transplantation.

– Under våren har jag på nära håll följt en kompis vars barn behövde ett organ, och det handlade om några dagar från att det där lilla barnet inte fanns med oss längre. Det jag vill att man ska förstå är att det kan drabba mig eller någon jag bryr mig om imorgon, förklarar Daniel.

Annons

“Plötsligt såg jag färg i livet”

Hela 85 procent av svenskarna är positiva till donation, men långt färre han anmält att de är villiga att donera.

– Vad kan vara finare än att lämna jordelivet och ha räddat upp till åtta människors liv. Jag tänker bara på alla dessa frustrerade föräldrar vars barn håller på att tyna bort. Skulle jag själv vilja ta emot ett organ om det behövs borde jag vara villig att ge, säger han.

Det prinsen försöker lyfta fram under intervjun med TV4 är att fler personer ska anmäla sig till donationsregistret. Något du gör genom att klicka här!

Många år har gått sedan operationen, men Victoria har alltid stöttat Daniel.
Många år har gått sedan operationen, men Victoria har alltid stöttat Daniel.

Tio år sedan Daniels njurtransplantation

Prins Daniel har tidigare sagt till Svensk Damtidning att han inte tänker på transplantationen varje dag, men väldigt ofta. Och nu i år, när det gått tio år sedan operationen, har han självklart tänkt på saken än mer än vanligt.

Annons

– Jag var väldigt sjuk under en väldigt kort period. Det finns de som går i dialys i flera år och lider, och till och med avlider, så jag har haft en väldigt tur, sa prins Daniel nyligen till Svensk Damtidning och lade till:

– Det är väldigt mycket tankar som väcks. Jag känner en stor tacksamhet. Och jag blir påmind igen om vilken tur jag har haft. Och vilken livsförändrande sak det här med donationer är. Att ge någon livet tillbaka, det blir inte finare än så.

Donationsveckan, som pågår i detta nu, är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till donation.

Vill du ta ställning? Det är enkelt. Klicka här!

Foto TT, TV4

Annons