Prins Daniels tabbe på Stureplan – som kostade miljoner

Prins Daniel var en framgångsrik affärsman – men han gjorde också misstag.Prinsen minns själv tabben som grämt honom allra mest.

Prins Daniel började som personlig tränare – men utvecklades till en fullfjädrad entreprenör. Han var med och grundade gymkedjan Balance och såg till att öppna tre anläggningar i Stockholm.

Men när Sats köpte Balance 2018 hade firman precis gått med hela 3,2 miljoner kronor i förlust. Succésagan hade vänt.

– Jag har gjort jättemånga misstag som företagare, har Daniel erkänt i en intervju med Länstidningen Södertälje.

Prins Daniel om tabben

Prinsens tal på Idrottsgalan avbröts av spontan applåder.

Prinsens tal på Idrottsgalan tidigare i år avbröts av spontana applåder.

Daniel har i efterhand insett vad som gick snett. När anläggning tre skulle startas innebar det en monstersatsning. Gymmet låg på Stureplan och var fem gånger så stort som de två andra gymmen.

Daniel och hans kompanjoner spenderade alltså mycket på lokal och utrustning. Detta innebar att man la mindre krut på reklam, och då hade gymmet svårt att nå ut till kunderna.

– Det var jättemycket hyra, otroliga kostnader. Vi trodde att produkten och tjänsten i sig var så bra att vi inte behövde marknadsföra den så mycket. Men det är sällan så, har Daniel berättat.

– Idén och produkten är en sak, men att genomföra det, och sälja den och jobba på, det är det viktigaste.

“Behöver inte göra samma misstag”

Daniel har med sin affärsbakgrund tagit chansen att hjälpa unga entreprenörer. Han driver Prins Daniels Fellowship tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, ett projekt som ska inspirera unga till entreprenörsskap.

– Man behöver inte göra samma misstag som andra. Man kan kolla på hur andra gjort förut. Man kan prata med någon som har erfarenhet. Ha en mentor, har Daniel sagt.

Foto: TT