Prins Harry och Meghan hedrade stupade soldater

Prins Harry och Meghan hedrade stupade soldater

Prins Harry och Meghan fortsätter sin succéresa i Oceanien – men bland strandpromenader och blomsterkransar smög sig även allvaret in, med ett besök vid ett krigsmonument.

Prins Harry och hans hustru Meghan befinner sig just nu på The Autumn Tour, en 16 dagar lång officiell resa med stopp i Fiji, Tonga, Nya Zeeland och Australien. Det är Meghans första längre resa i rollen som kunglig, men trots att hon så att säga är relativt ”ny på jobbet” är resan närmast att betrakta som ett segertåg för den stilsäkra och vackra hertiginnan. Alla som kommer i parets väg charmas av deras naturliga, glada sätt och deras innerliga, varma gemenskap. Och att paret väntar barn till våren gör ju inte saken sämre!

Harry och Meghan var gripna av stundens allvar.

Harry och Meghan var gripna av stundens allvar.

Dyr ansiktslyftning

Häromdagen närvarade dock hertigparet vid en programpunkt som manade till eftertanke snarare än spontanitet; nämligen återinvigningen av krigsmonumentet Anzac War Memorial i Hyde park, Sydney. Monumentet har nyligen genomgått en ”ansiktslyftning” för den nätta summan 360 miljoner kronor, och hertigparet av Sussex hedrade nu nyinvigningen med sin närvaro. Prins Harry fick äran att avtäcka plaketten som markerade nyinvigningen och paret lade gemensamt ned en krans. Meghan var som vanligt chict men prydligt klädd i svart klänning, svarta pumps och dito coiffe, medan Harry bar uniform.

Läs mer: Efter premiäruppdraget – nu hyllas Meghan Markle

The Anzac War Memorial I Sydney är en imponerande byggnad.

The Anzac War Memorial I Sydney är en imponerande byggnad.

Problem med finansieringen

Anzac War Memorial byggdes ursprungligen till minne av första världskriget och de australiensare som stupade i kriget långt borta i Europa, och därmed inte kunde begravas i sitt hemland. Anzac är en förkortning för Australian and New Zealand Army Corps, det vill säga den australiska och nyzeeländska armékåren. Den 25 april 1915 landsteg Anzac på Gallipoli i västra Turkiet och ställdes där mot det omanska rikets armé.

Med det gjorde Anzac sitt inträde i första världskriget på de allierades sida genom det brittiska imperiet. Det slutade i ett svårt nederlag för Anzac, med tusentals stupade soldater. Man började planera för ett krigsmonument strax efter första världskrigets slut, men på grund av problem med finansieringen stod det klart först 1934. I såväl Australien som Nya Zeeland är Anzac Day, som infaller den 25 april, en helgdag som uppmärksammas stort.

Läs mer: Superparet prins Harry och Meghan – inget annat kungligt par har roligare, är kärare eller mer populära

Foto: IBL