Prins Henrik visar upp och avslöjar sin hemliga passion

Prins Henrik visar upp och avslöjar sin hemliga passion
Annons

Prins Henrik

Prins Henrik har fascinerats av afrikansk konst sedan han var liten grabb.
Prins Henrik har fascinerats av afrikansk konst sedan han var liten grabb.

Rum efter rum fyllda av mängder med målningar, statyer och masker.
Är vi på besök i ett museum?
Nej, det är bara prins Henriks privata konstsamling det handlar om!

Ända sedan han var en liten telning har prins Henrik varit intresserad av konst, och den stora favoriten har alltid varit afrikansk konst.
Under åren har prinsen samlat på sig mängder med färgglada statyer, fascinerande masker och mäktiga tavlor. Flera av hans fynd är både gamla, anrika och hett eftertraktade av konstkritikerna.
Hittills har prins Henrik valt att hålla den gedigna samlingen för sig själv men nu, lagom till 75-årsdagen, väljer han att öppna dörren och låta allmänheten ta del av alstren.
Prinsen har valt ut 200 konstverk som han kommer att visa på en utställning kallad “Gudarna, andarna och förfäderna – konst från Afrika”. Utställningen, som äger rum på Gammel Holtgaard museet i Holte, pågår från maj till juni. Därefter skickas verken tillbaka till prinsens bostad där han kan njuta av dem privat, i lugn och ro.

Annons

Av Johanna Fredriksson
Foto: All Over Press

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Prins Henrik visar upp och avslöjar sin hemliga passion”

 1. Gun skriver: 5 maj, 2009

  Dessa verk är inte konst möjligen konshantverk som används i religiösa sammanhang. Lite kolonialherre över det hela. Han har säkert köpt dem lagligt men de som blivit av med sina symbolstatyetter önskar nog att de var kvar i deras ägo. Ungfär som om kungarna i Afrika glatt visade upp försvunna saker från danska kyrkan. Men jag ser då ingen aphand omformad till askkopp i alla fall så det var ju positivt. (Han ser så glad ut nuförtiden prins Henrik man blir riktigt glad av att se bilder på honom.)


 2. Marie, dagisfröken skriver: 5 maj, 2009

  Jaså, han är en nörd, det är så man brukar säga om samlare…


 3. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 5 maj, 2009

  Ja alla samla vi på något bara vi inte ta till djur som du säger Gun aphänder som askkoppar är hemskt att se, tycker heller inte om uppstoppade apor eller björnar lejon tigrar för då vet man att det är olovliga saker. Men jag tycker nog att Henrik har blivit gladare sedan Marie kom med i familjen och det kanske har en förklaring att de talar samma språk “jag bara gissar”.


 4. Gun skriver: 5 maj, 2009

  Kan hända Maggan.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar