Prins Henriks liv – från namnbytet till äktenskapet som klarade allt

14 feb, 2018, 05:13 
https://image.svenskdam.se/bild-2-200x200.jpg.jpg?imageId=5471672&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Margareta
Prins Henrik gick bort den 13 februari 2018 klockan 23.18 omringad av Margrethe och sönerna. Han var en älskad prins som alltid fick sin fru att le.
Annons

Under ett år har Danmark saknat ett av deras härligaste skratt. Prins Henrik lämnade jordelivet för ett år sedan. Han lämnade även sina två barn och åtta barnbarn. Men främst efterlämnade han den kvinna som alltid älskat honom med en brinnande passion. Drottning Margrethe.

Han föddes den 11 juni 1934 i franska Gironde som Henri Marie Jean André, greve av Laborde de Monpezat. När han fick sitt hjärtas prinsessa byttes namnet ut till det mer danskklingande Henrik. Men prinsen lämnade inte bara sitt namn för kärleken. Han lämnade även den franska matkulturen och har beskrivit hur trött han snart blev på att äta potatis till varje måltid. Han lämnade också det franska språket bakom sig och kämpade med att anamma danskan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag har misslyckats med att lära mig det danska språket ordentligt och det har nog påverkat hur folk har sett på mig som person. Många har trott att jag inte vill vara dansk. Det är ett misslyckande från min sida, konstaterade han i sin biografi.

Annons

På bröllopet höll han dock sitt tal till kärleken Margrethe på danska, och gjorde succé.

Två år innan talet hade han för första gången träffat den blivande drottningen av Danmark. Hon studerade i London. Han, som då var diplomat, arbetade i staden som ambassadsekreterare. För honom sa det klick under en middag med gemensamma vänner. Men Margrethe var mer svårflörtad. Greve Henri såg därför till att få dela bil med prinsessan på väg till ett bröllop i Skottland, och lyckades bjuda ut henne på middag,

– Då tog det plötsligt fyr i mig. Horisonten stod i brand. Vi var vanvettigt förälskade, har Margrethe berättat i efterhand.

År 1967 fick Henrik sin Margrethe.
År 1967 fick Henrik sin Margrethe.

Och även danskarna föll pladask för sin nya prins. Bröllopet år 1967 blev en folkfest utan dess like. Hela Köpenhamn firade på gatorna och unga tjejer bar tröjor med texten ”I love Henri” på. Omkring 400 gäster bjöds på hummersufflé, råbock från Bornholm och champagnesorbet med sydfranska jordgubbar. Hyllningstalen till prinsen kom ett efter ett.

Annons

– Vår käre Henri, du kom, sågs – och du segrade, sa kung Frederik i sitt tal till brudparet innan Margrethe och Henrik åkte på bröllopsresa till Turkiet under de falska namnen Adam och Eva Mørk.

Fantasten Henrik

Under åren som prins visade Henrik upp alla de intressen han brann för. Han var en stor taxälskare, vinfantast, kokboksförfattare, passionerad jägare och poet. En av de som fick chansen att höra prinsen läsa upp sina franska dikter i verkligheten är Svensk Damtidnings förra hovreporter Johanna Lejon.

– Han var otroligt dramatisk när han läste upp dem. Han lät som en skådespelare och älskade att stå i centrum, berättar hon.

Johanna intervjuade även prins Henrik.

– Han var full av livslust. En livsnjutare av rang, berättar hon vidare.

Prins Henrik och drottning Margrethe.
Prins Henrik och drottning Margrethe.

De sista åren i livet tillbringade prins Henrik till stor del på sitt franska vinslott Château de Caïx efter att ha pensionerat sig i årsskiftet 2015-2016. Nyheten om pensionen blev en chock för många danskar, som trott att prinsen skulle arbeta så länge drottningen satt kvar på tronen. Kanske blev det hans sista tysta protest mot att han aldrig fick bli kung, något han knorrade över offentligt vid flera tillfällen. Så sent som under 2015, bara månader innan pensionen, tog han upp det i en intervju med tysk media.

Annons

– Jag ses inte som en partner, en jämlike med min fru. Varför ska jag behöva vara underställd min fru? Det är förödmjukande att ha en tredjeplats efter sin fru och son, sa han då.

Att han inte var nöjd med sin titel gjorde danskarna irriterade. Men prinsen hann med ytterligare ett gäng skandaler under sitt liv. Som när han erkände att han slagit sönerna Frederik och Joachim när de var barn eller när han uppträdde berusad vid några tillfällen. Det var inte heller populärt när han dansade med strippor eller berättade om hur han gärna åt hund. Han beskylldes även för att inte stå vid sin hustrus sida när han missade hennes 75-årsfirande på grund av sjukdom, men reste på semester till Venedig dagen efter.

Skyddades av familjen

Under sista året i livet fällde Henrik återigen ett antal märkliga uttalanden, vilket skulle visa sig ha en lika logisk som tragisk förklaring. I september 2017 gick danska hovet ut med att prinsen drabbats av demens.

Annons

Den sista tiden kämpade prinsen tappert mot sjukdomar. Familjen skyddade honom från offentligheten och Henrik syntes allt mer sällan.

Drottning Margrethe älskade alltid sin make djupt och respekterade alla hans beslut, även då han gick sina egna, lite bångstyriga, vägar.

– Ett äktenskap är som vädret, det skiftar, konstaterade hon när de firade 35 år som gifta.

Deras liv tillsammans kantades av mestadels vackert väder. Och prinsen har blivit ihågkommen för det bullrande skratt som alltid smittade av sig på Margrethe och barnbarnen.

Läs mer

Prins Henriks sista önskan är uppfylld

Foto IBL, TT

Annons