Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Joachim ifrågasatt – märkliga lyxköpet väckte debatt

10 nov, 2020, 05:00 
Försäljningen av slottet Schackenborg blev en av de mest omtalade händelserna om danska kungahuset, men än märkligare var det nya husköpet som följde.
Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

De europeiska kungafamiljerna har ofta släktanor som sträcker sig långt tillbaka i historien, och en ypperlig illustration för det är de historiska slott och residens som tillhör familjerna. Där finns mycket bevarat från tidigare generationer och det går riktigt att höra historiens vingslag. Just av den anledningen är det sällan ett sådant hus eller gods byter ägare, det är helt enkelt för värdefullt för att sälja till någon utanför familjen.

Men för fem år sedan gjordes ett undantag från denna oskrivna regel i det danska kungahuset. Prins Joachim bodde på Schackenborg slott på södra Jylland tillsammans med ex-frun grevinnan Alexandra och deras söner Niklai och Felix. Efter giftermålet med prinsessan Marie sålde Joachim Schackenborg och bosatte sig istället i Köpenhamn.

prins joachim prinsessan marie
Marie och Joachim bodde på slottet Schackenborg en kort period innan det såldes.

Beslutet väckte reaktioner i Danmark

Det var ett beslut som väckte reaktioner, särskilt som en av förklaringarna till att slottet såldes var att det var ekonomiska skäl som låg bakom. Men det nya huset i Köpenhamn var inte direkt en budgetvilla. Det danska tv-programmet Tv2 Finans kunde samma år avslöja att Joachims husköp motsvarade hela 45 miljoner svenska kronor och det var den dyraste försäljningen i hela Danmark det året.

Annons

Vad som var än mer anmärkningsvärt var att prinsen bekostat hela köpet kontant, utan en enda krona i lån. Det fick den danska befolkningen, som nyss hade fått höra om prinsens stora ekonomiska problem, att höja på ögonbrynen.

Medan allt detta skedde jobbade prins Joachim även minst av alla i kungahuset, bara ungefär 3,5 dagar i snitt per månad, enligt Aftonbladet. Det menade en representant för hovet inte har någon inverkan på hur mycket arbete Joachim faktiskt lade ner på sina kungliga plikter.

– Den kungliga kalendern avspeglar inte kungligheternas arbetsinsatser. Den visar bara när de kungliga deltar i händelser, så att pressen kan bevaka dem, säger Lena Balleby, kommunikationschef på det danska hovet, till Ekstrabladet.

Annons