Prins Joachim: "Jag var för hård mot Nikolai"

prins Joachim och Nikolai

Nu vet vi mer om varför prins Nikolai inte fullföljde sin militärutbildning som prins Joachim så gärna ville. Ibland är det svårt att vara föräldrar. Nu ger prins Joachim sin egen bild av vad som hände.

I samband med prins Joachims 50-årsdag, häromveckan, ställde prinsen upp på flera intervjuer i dansk media. Han berättade både om sin barndom och kärleken till hustrun Marie.

Familjen betyder allt för Joachim

Men Joachim berättade också om hur mycket familjen betyder för honom och att det inte alltid varit lätt att vara förebild åt fyra barn. Och han syftade speciellt på äldste sonen, prins Nikolai, som han har från sitt tidigare äktenskap med grevinnan Alexandra.

prins Joachim Marie och barnen tt

Den danska prinsfamiljen.

Prins Joachim tyckte det skulle vara bra för Nikolai att gå på samma militärskola som han själv gjorde i ungdomen. Så blev det också. Pressen fanns på plats och man såg en stolt fader som satt i publiken när prins Nikolai skulle starta sin tvååriga utbildning på Sergeant-skolan precis efter hans examen från Herlufsholms gymnasieskola.

Prinsen hoppade av militärskolan

Men glädjen varade inte så länge. En kort tid senare meddelade hovet att prins Nikolai hade avslutat sin militärutbildning för att studera vidare. Dessutom kunde han nu fortsätta med sina modelluppdrag, något han gjort med den äran. Prins Nikolai har på kort tid blivit en av Asiens mest populära, manliga modeller.

Nikolai, Felix och Henrik

Nu ger prins Joachim sin bild av avhoppet och den plötsliga förändring som fick stor uppmärksamhet i media.

– Redan innan han började på militärskolan så hade prinsessan Marie frågat mig om jag var helt säker på att det var en god idé att Nikolai skulle gå där, säger prins Joachim i en intervju med danska Se&Hør.

Marie frågade Joachim om han var säker

Prinsessan Marie frågade igen “Är du ens säker på att han är en person som passar där i den miljön” och prinsen svarade då:

– Självklart är han det!

Men det visade sig att det inte alls var så självklart och efter bara två månader kom Nikolai till sin pappa och berättade att han ville sluta på skolan.

nikolai alexandra

– Med facit i hand så skulle jag givetvis ha lyssnat mer på min hustru och inte pressat honom så hårt. Men jag ser det hela som en lärdom, inte något nederlag, varken för mig eller Nikolai, säger prins Joachim till Billed Bladet.

Däremot säger sig Joachim vara mycket lycklig över att de gå så bra för Nikolai med hans modellkarriär.

Prins Nikolai

Prinsen hoppas att få sin se äldste son under modeveckan i Paris, familjen ska ju som bekant flytta till Frankrike i höst, så då finns det säkert flera chanser för familjen att bänka sig under modevisningarna.

Mycket stolt pappa

– Jag är mycket, mycket stolt över honom. Nikolai har skapat sig en egen karriär och försörjer sig själv på ett sätt som ingen gjort tidigare.

Foto: TT