Prins Joachim och prinsessan Marie kan inte komma på bröllopet

Prins Joachim, prinsessan Marie och minstingen prins Henrik.

Prins Joachim, prinsessan Marie och minstingen prins Henrik.

Prinsessan Marie och prins Joachim måste tyvärr stanna hemma från årets stora begivelse – det kungliga bröllopet i Sverige.

Som ställföreträdande regenter i Danmark måste prins Joachim och prinsessan Marie stanna hemma från årets stora begivelse i det kungliga Europa – bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Nära vänner

De går miste om en av årets största festligheter i Europa. Efter diskussioner kom man fram till vilka från det danska kungahuset som skulle få åka, och vilka som skulle stanna kvar hemma i rollen som ställföreträdande regenter. Som regent och kusin till kung Carl Gustaf är drottning Margrethe såklart självskriven som gäst. Kronprins Frederik är ju en god vän till både Victoria och Daniel, och både Frederik och Mary har ett nära förhållande till det svenska kronprinsessparet, som ju har bott hos dem i  Kancellihuset, skriver Billed-Bladet.

Svenska mödrar

Även för prinsessan Benedikte och prins Richard betyder det mycket att gå på det svenska bröllopet. Bägges mödrar var av svensk börd och de känner en stor samhörighet med den svenska kungafamiljen. Det är naturligtvis tråkigt för prins Joachim att han inte kan komma, men han är trots allt den person i den danska kungafamiljen som har det minst nära förhållandet till kronprinsessan Victoria.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL