Prins Laurent korade vackraste byrackan

News - Oct. 25, 2014

Prins Laurent av Belgien var i sitt esse när det var dags att utse ”vackraste blandrashunden” i Bryssel.

– Vinnaren är…Dopey! Prins Laurent av Belgien, 51, var på mycket gott humör när ”vackraste blandrashunden” – ”le plus beau zinneke” – korades på Sainte-Catherine torget hemma i Bryssel.

vovve

Ett tjugotal vovvar av allsköns modeller och modeschanger defilerade förbi domarbordet där prins Laurent leende satt och sa snälla saker om var och en, klappade ömsom raggiga och mjuka pälsar, och stack åt en vilt svansviftande liten svartvit tuss en extra godisbit. Och förhörde sig om allas bakgrunder, namn och åldrar.

Prins-laurent-67

Undrar ni förresten över tävlingens namn, ”zinneke”?

– En ”zinneke” är en sån här charmig blandrashund som man ser strosa längs floden Zenne om söndagarna med sin ägare.

hund

Och vann gjorde Dopey, en korsning mellan labrador och engelsk setter. Men en vit och en svart framtass, svartblank päls, glesa skäggstrån och, förstås, världens gladaste ägare som nu får en middag på en restaurang i närheten, medan Dopey kammade hem ett års förbrukning av hundmat.

Vooovve

Vad härligt att se att prins Laurent verkar ha piggat på sig så pass sen kollapsen i våras då hälsan gick i kras, själen som ju många tror att det egentligen handlade om. Även om den officiella förklaringen var lunginflammation. ( Laurent ömmar vi lite extra för, eftersom han är sån djurvän och gullig).

ste_laurent-claire

Kära hustrun, prinsessan Claire, 50, var också på plats liksom parets tre barn – prinsessan Louise,10, och tvillingprinsarna Nicolas & Aymeric, 8.

Hjälper arbetslösa djurägare

Tävlingen sponsras av prins Laurents stiftelse, ”Fondation Prince Laurent”, som hjälper fattiga och arbetslösa djurägare som inte har råd att ta sina älsklingar till veterinären, som öppnar kliniker på löpnade band i Belgien och vars syfte också är att minska behovet av försökdjur i laboratorier, detta i samarbete med universiteten i Gand och Liège. Och som finansieras via insamlade medel, man får varken stats-eller-kommunalt understöd.

Kärlek till djur

– En kärlekshistoria, som prins Laurent kallar sitt livslånga arrangemang för djur. Och som han säger: – Största drömmen vore att kunna konversera med en fluga, en fågel, en val. Tänk vilken intellektuell rikedom….

Se filmen från dagen med hundarna här››

Se två filmer från tidigare tävlingar här nedan.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: IBL, You Tube

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=TpClkBEmJfg

httpv://www.youtube.com/watch?v=6kj06eBGWWE