Prins Nicolas dop - så här blir det i TV

chris-nicolas-hovet

SVT har bevakat tre kungliga bröllop och två kungliga dop de senaste fem åren. Men när prins Nicolas ska döpas blir det ingen direktsändning.

– SVT kommer att bevaka dopet men inom ramen för Året med kungafamiljen, säger Clara Mannheimer, programbeställare för kultur och evenemang till Svensk Damtidning.

Beslutet tog SVT för några veckor sedan. Public Service har fått prestigeuppdragen att bevaka både bröllop och dop. Men när Nicolas döps i Drottningholms slottskyrka den 11 oktober blir det ingen direktsändning.

madeleine-chris-leonore-1-tt

Så här såg det under under prinsessan Leonores dop.

– Vi tittar på helheten och bevakningen av kungafamiljen är en jätteviktig del av vårt utbud, men vi kan inte sända allt, säger Clara Mannheimer.

Under 2015 har SVT direktsänt prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop och konseljen vid prins Nicolas födelse. Dessutom sänder de kungens jultal och gör en omfattande bevakning under hela året för Året med kungafamiljen som brukar sändas i julhelgen.

nicolas-2-hovet

Snart dags för dop av prinsessan Madeleines och Chris O’Neills lilla pojke.

Har SVT tröttnat på kungafamiljen?

– Absolut inte! Vi har en jättebra relation och dialog med hovet och det här är program som är viktiga och centrala i vår utgivning.

madeleine-chris-nicolas-hovet

Enligt Clara Mannheimer har SVT inte fått några reaktioner från kungafamiljen. Hon förnekar också att public service ”nobbat” dopet.

– Det är rubrikord men återspeglar inte alls vår relation med hovet.

Enligt Expressen har TV4 tidigare uttryck önskan om att sända kungliga evenemang men det har fallit på att kungahuset inte vill ha reklamavbrott. Och enligt hovets informationschef Margareta Thorgren kommer dopet att sändas men hon vill inte avslöja var.

– Vi kommer att gå ut med det senare den här veckan, säger hon.

Något vi givetvis kommer att återkomma till då vi vet mer.

Av Liv Sander

Foto: Kungahuset.se och Stella Pictures