Prins Oscar kan gå i Carl Philips fotspår

prins oscar prins carl philip

Ett liv i det kungliga strålkastarljuset men med fler valmöjligheter än prinsessan Estelle. Oscars framtida roll kommer att kunna liknas vid morbror Carl Philips.

Kungahuset krymper och Carl Philips och Madeleines tillhör inte längre det kungliga huset. Kungens beslut, om den nya rollfördelningen, slog ner som en bomb förförra veckan. Förändringarna betyder att Leonore, Alexander, Nicolas, Gabriel och Adrienne får friare liv – utanför det kungliga strålkastarljuset – men det betyder också att pressen på Estelle och Oscar, och deras framtidsval, ökar.

Prins Oscar kan gå i Carl Philips fotspår

Prinsessan Estelles framtid är redan utstakad. Hon har nummer två i tronföljden, efter mamma Victoria, och kommer att bli drottning av Sverige en dag. Prins Oscar blir inte Sveriges nästa statschef men han kommer inte att kunna ha ett vanligt jobb – som sina kusiner. Oscars roll kan snarare liknas vid morbror Carl Philips.

prins Carl Philip tre år

Prins Carl Philip när han var lika gammal som Oscar.

Prins Carl Philip föddes som kronprins, men genom en grundlagsändring – som trädde i kraft den 1 januari 1980 – förlorade han sin förstaplats i den svenska tronföljden. I dag är han nummer fyra efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar.

I en intervju med Dagens Nyheter fick Carl Philip frågan om han någonsin tänker på hur livet, som tronföljare, hade kunnat se ut.

– För mig har det varit en icke-fråga. Jag har alltid funnit mig i att Victoria är den som kommer att ta över, och hon har alltid gjort det på ett fantastiskt bra sätt. Jag skulle inte vilja se det på något annat sätt. Hon gör ett underbart jobb, svarade prinsen.

Oscar har fler valmöjligheter än Estelle

Prins Oscar har aldrig varit kronprins. Ända sedan han föddes har alla varit införstådda med att han aldrig kommer ha lika mycket uppdrag som storasyster Estelle. Hon kommer ta huvudansvaret, för den kungliga representationen, när syskonen växer upp. Och Oscar får en friare roll. Han kommer inte betraktas som en privatperson, som kusinerna, men precis som Carl Philip så kommer han kunna välja sina hjärtefrågor – på ett friare sätt än Estelle.

prins oscar

Prins Oscar kommer att få ett friare liv än Estelle. Men inte fullt så fritt som sina kusiner.

Carl Philip har både varit militärprinsen, designprinsen och motorprinsen. Områden som han är intresserad av på ett personligt plan – och som han också har valt att uppmärksamma offentligt. Nu fokuserar Carl Philip på dyslexi och att motverka näthat, tillsammans med prinsessan Sofia.

Och precis som sin morbror kommer Oscar också att kunna utforska olika områden för att hitta sina hjärtefrågor. Vägen är inte lika utstakad för honom – som den är för prinsessan Estelle. Hennes framtida roll kommer att innehålla betydligt mer resor och representationsmiddagar. Medan lillebrorsan kommer att ha fler valmöjligheter.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: