Elizabeths tuffa krav på Philip: "Måste ändra sig"

Drottning Elizabeth och Prins Philip

Stella Pictures
Inför Elizabeths och Philips bröllopsdag, år 1947, ställde drottningen ett ultimatum till sin fästman.
5 saker som drottning Elizabeth hatar!
Slå på ljud

Drottning Elizabeth är en stentuff monark som vet vad hon vill ha – och vad som är helt oacceptabelt. Det här gäller även hennes äktenskap. När hon skulle gifta sig med Philip gav hos till exempel sin fästman ett gav tufft ultimatum innan bröllopet kunde gå i lås

Han var tvungen att sluta röka.

Philips liv förändrandes efter vigseln

Drottning Elizabeths hade sedan tidigare en stark uppfattning om rökning. Hennes pappa, kung George VI, var en riktig storrökare och omkom redan vid 56 års ålder.

Kungen hade stora hälsoproblem redan innan sin död och drottningen växte upp med en stor oro för sin pappa. Därför kunde Elizabeth helt enkelt inte acceptera att hennes blivande man rökte.

Prinsessan Elizabeth och prins Philip 1947.

I den nya boken om drottningen, med namnet "Long live the Queen!", förklarar kungliga författarna Bryan Kozlowski att Elizabeth insisterade på att hennes man, prins Philip, skulle sluta röka omedelbart när de gifte sig.

Elizabeth var orubblig när hon ställde sitt ultimatum. Och trots att han var en storrökare så lyssnade Philip på sin blivande fru och slutade med rökningen.

"Han gick från att röka ett paket om dagen till att sluta helt på sin bröllopsdag", skriver hovexperten Bryan Kozlowski i sin bok.

Elizabeth och Philip på Balmoral 1972.

Oroande vana i brittiska kungafamiljen

Prins Philip har fortfarande inte rökt en enda cigarett sedan han tog beslutet att sluta.

Precis som sin farfar var prins Harry känd för att vara rökare, men enligt källor inom hovet gav han upp cigaretter före bröllopet med Meghan.

Foto: TT