Prins Philip till sjukhus i London

Prins Philip har förts till sjukhus och riskerar att missa julen.

Prins Philip har förts till sjukhus i London efter att hans läkare slagit larm.Enligt obekräftade uppgifter var den 98-åriga prinsen tvungen att färdas med helikopter.

Prins Philip har på order av läkare lagts in på sjukhus i centrala London.

Anledningen är hälsoproblem som plågat prinsen sedan tidigare, enligt Buckingham Palace. Men det brittiska hovet vill inte specificera vad för åkomma det handlar om. Man vill heller inte bekräfta eller dementera rapporter om att Philip förts med helikopter till sjukhuset på fredagen.

Poliser står på vakt utanför sjukhuset i London där Philip befinner sig.

Poliser står på vakt utanför sjukhuset i London där Philip befinner sig.

Brittiska kvällstidningarna Daily Mail och The Sun har pratat med människor i prinsens närhet som gett motstridiga uppgifter: Enligt somliga ska det handla om en fallskada som prinsen nyligen ådragit sig. Enligt andra källor har Philip de senaste veckorna tampats med influensasyndrom.

En person med insyn säger till Daily Mail att prinsen under den senaste tiden börjat se svagare ut, och lägger till:

– Han är en anmärkningsvärd man som alltid varit stolt över hur robust han är. Men nu är det bara sex månader kvar tills han fyller 99, och åldern börjar ta ut sin rätt.

Drottningen fick gå ensam till kyrkan

Drottning Elizabeth befinner sig i vinterslottet Sandringham, där hon traditionen trogen firar jul. Philip har tillbringat merparten av sina dagar där sedan han trappade ner på sina kungliga uppdrag för snart tre år sedan.

Tidigare har han levt ett aktivt liv där. Prinsen tycker om att fiska och att läsa böcker, men den senaste tiden har hälsoproblemen gjort att hans vardag blivit allt mer stillsam.

På söndagen närvarade Elizabeth vid en körkonsert i St Mary Magdalene-kyrkan – utan sin make.

Drottningen på väg till en julkonsert på söndagen.

Drottningen på väg till en julkonsert på söndagen.

Drottningen ändrade inte sitt julschema trots Philips belägenhet. Hon planerar att återvända till kyrkan på juldagen. Då väntas även Kate och William vara där, samt prins Charles.

Anton Nilsson

Foto: TT