Prins Philips begravning i Windsor Castle – drottning Elizabeth tar farväl av maken

Prins Philips begravning i Windsor Castle – drottning Elizabeths sorg

I dag förs prins Philip till sista vilan i London. Hela den brittiska kungafamiljen sörjer och kistan färdas just nu mot St George-kapellet vid Windsor, för det sista avskedet. Drottning Elizabeth kommer snart att säga farväl till sin älskade make – och Harry och William träffas för första gången, sedan brödernas uppmärksammade konflikt.

Den 9 april somnade prins Philip in och hela Storbritannien försattes i sorg. Drottning Elizabeth förlorade sin "klippa i livet", som hon uttrycker det själv och måste nu bära den kungliga ansvaret ensam. Begravningen, i Windsor Castle, uppmärksammas av en hel värld och du kan även följa sorgen i London direkt – via Svensk Damtidnings live-sändning här!

prins philips kista

Prins Philips egna planering för sin begravning

Prins Philip har planerat ceremonin in i minsta detalj och dagen kommer förstås att bli precis som hertigen önskade. Innan han gick bort var Philip till exempel med och designade sin egen begravningsbil – en specialbyggd Land Rover – och valde ut vilka medaljer som ska ligga framme vid kistan. En militär kortege och medlemmar av brittiska kungahuset följer nu kistans färd till kapellet vid Windsor.

Men allting blir förstås inte som Philip hade tänkt sig. Det är förstås omöjligt under rådande coronapandemi. Brittiska hovet hade planerat för en begravning med 800 gäster med istället är det bara 30 speciellt utvalda personer som har blivit inbjudna till gudstjänsten. Alla närvarande måste dessutom bära munskydd – även drottning Elizabeth, trots att hon är vaccinerad. Allt för att minska smittorisken.

Prins Philip

Härhemma i Sverige har det skett något av en kovändning i samband med prinsen begravning. Till en början hade SVT planerat att sända en gammal dokumentär från prins Charles och prinsessan Dianas bröllop – vid samma tidpunkt som begravningen. Någonting som Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skrev en uppmärksammad krönika om:

SVT ändrade beslutade om begravningen – efter Johan T Lindwalls ord

"Samtidigt som en av de mest betydande personerna i brittiska kungahuset begravs på lördag väljer SVT att visa en gammal repris på ett kungligt bröllop. Helt obegripligt."

Orden gjorde skillnad och under fredagen kom SVT med nya besked om att beslutat sig för att låta det 40 år gamla bröllopet utgå och istället visa prins Philips begravning i SVT Play. En presschef på kanalen förklarade även att man hade tagit del av krönikan.

– Vi tog bort dokumentären för att det blir en onödig krock, vi tycker att allt fokus borde ligga på begravningen en dag som denna. Det var ju en repris och den behöver inte sändas just då. Vi såg att ni hade skrivit om det här, sa Camilla Hagert, presschef på SVT.

William och Harry träffas efter infekterade konflikten

Mötet mellan bröderna prins William och prins Harry är någonting som hela den brittiska befolkningen kommer att hålla koll på under dagens ceremoni. De har nämligen inte träffat sedan Harrys och Meghans intervju med Oprah Winfrey, där paret kom med skarpa anklagelser mot den brittiska kungafammiljen. Men nu ses de alltså i sorgen efter farfar Philip. Meghan är dock kvar i Los Angeles. Hon är gravid och får inte flyga. Många brittiska kungaexperter menar dock att Harrys fru inte hade närvarat ändå, gravid eller inte. Man menar helt enkelt att relationen med den brittiska kungafamiljen är för frostig.

De är gäster vid prins Philips begravning

Drottning Elizabeth

Prins Charles och Camilla, hertiginnan av Cornwall

Prinsessan Anne och vice amiralen Timothy Laurance

Prins Andrew

Prins Edward och grevinnan Sophie

Prinsparet William och Kate

Prins Harry

Zara och Mike Tindall

Prinsessan Beatrice och Edoardo Mapelli Mozzi

Prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank

Peter Phillips

James, Viscount Severn, och Louise Windsor

Lady Sarah och Daniel Chatto

Greve David Armstrong-Jones

Prins Richard

Prins Edward, hertig av Kent

Prinsessan Alexandra

Bernhard, prins av Baden

Prins Donatus av Hessen

Prins Philipp av Hohenlohe-Langenburg

Grevinnan Penelope Knatchbull

LÄS MER: Kungens fina gest för sin brylling prins Philip

LÄS MER: Drottning Elizabeths oväntade beslut – efter prins Philips död

LÄS MER: Prins Williams ord avslöjar splittringen med Harry

Foto: TT