Prins Philips begravning – Svensk Dam visar sorgen i London – Johan T Lindwall och beslutet: "En självklarhet"

Johan T Lindwall om valet att sända live utanför prins Philip begravning

Prins Philip förs till sista vilan och Svensk Damtidning kommer att följa begravningen, minut för minut. Dessutom kommer vi att erbjuda er läsare livebilder från London.

Lördagen, den 17 april, kommer man att kunna följa det kungliga avskedet av prins Philip live från Windsor här, på svenskdam.se. Chefredaktör Johan T Lindwall om anledning bakom beslutet:

– För oss, och våra läsare, är det här jättestort. Det är slutet av en era och Svensk Damtidning har alltid haft ett väldigt fokus på det brittiska kungahuset. Våra läsare engagerar sig just nu i drottning Elizabeth och hennes sorg samtidigt som de förstås vill se hur familjen hanterar den här ceremonin, efter alla konflikter som har varit.

Vilka konflikter?

– Konflikterna som bubblade upp i samband med Harrys och Meghans intervju med Oprah Winfrey, där de riktade skarpa anklagelser om rasism mot kungafamiljen. Prins William gick ju sedan ut och försvarade familjen och sa att det inte fanns någon sanning i parets påståenden samtidigt som Harry avslöjade att han inte hade pratat med sin pappa, prins Charles. Det finns helt enkelt en hel del splittringar inom familjen – men nu samlas de allihopa, i sorgen efter Philip.

Hur stort är det här i den kungliga världen?

– Enormt stort. Prins Philip var gift med drottning Elizabeth i 74 år och har skött det kungliga arbetet, vid sidan av sin hustru, i flera decennier. En hel nation kommer att följa begravningen och även härhemma i Sverige är intresset rekordstort. Därför var det självklart för oss att sända de här live-bilderna från Windsor.

Foto: TT