Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins William kan inte längre vara tyst – sorgliga situationen har eskalerat

26 jul, 2023, 10:00 

Nu måste prinsen agera. Och det hela rör en allvarlig situation.

Annons

Att vara kunglighet innebär inte bara glammiga galor och rikedom – rollen kommer också med en hel del hårt arbete. Det vet såväl våra svenska kungligheter, som det brittiska.

Nu har prins William tagit på sig ett nytt arbete i hemlandet för att värja en eskalerande situation.

Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihopBrand logo
Se härliga klippet! Prins Williams oväntade drag på restaurangen – Kate bryter ihop

Det innebär det att vara kunglig beskyddare

När man läser om kungligheternas arbete kommer ofta ordet "beskyddare" upp. Kronprinsessan Victoria har över 20 stycken beskyddarskap, och där ingår till exempel Hjärnfonden och Barndiabetesfonden.

Det innebär att kronprinsessan stöttar deras verksamhet, och är såklart en hedersam utmärkelse för föreningen eller organisationen. Att just kronprinsessan väljer att lyfta deras jobb, ger ju också en hel del uppmärksamhet.

Annons
Kronprinsessan Victoria framför en skylt med texten "Hjärnfonden"
Kronprinsessan Victoria har ett brinnande engagemang för många frågor.

Samma sak finns i Storbritannien, och nu har prins William tagit på sig ett nytt beskyddarskap, något han gärna gör.

– Prinsen av Wales är beskyddare av ett antal organisationer som har nära anknytning till hans specifika välgörenhetsintressen, och där han känner att hans stöd kan göra skillnad, skriver det brittiska hovet på sin hemsida.

____

Annons

Denna gång rör det en hälsofråga, som ska drivas på The Fleming Centre i Storbritannien. Närmare bestämt frågan om antibiotikaresistens, som är ett globalt växande problem.

"Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Det är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen." skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Över en miljon människor om året dör till följd av antibiotikaresistens. Fleming Center kommer att driva en global rörelse för att ta itu med det, skriver prins William i ett uttalande.

Det nya centret ska alltså jobba med att bland annat utbilda om den allvarliga situationen och hitta sätt att driva utvecklingen i rätt riktning. Det är tydligt att prinsens engagemang uppskattas både av initiativtagarna, och det brittiska folket.

– Som utbildad mikrobiolog och mamma är antibiotikaresistens något som har hållit mig vaken om natten! Kul att se att det görs arbete här, kommenterar en person under fotot på Instagram.

Sajten People lyfter också en kul detalj i det hela. Sjukhuset som The Fleming Centre kommer hålla till på är St. Mary’s Hospital. Klingar det bekant? Det är nämligen där prins William 1982 kom till världen – och alla hans tre barn.

Kung Charles med prins William som nyfödd i händerna utanför sjukhuet St Mary's Hospital
Nuvarande kung Charles med sin nyfödda son prins William i famnen – utanför St. Marys Hospital.

Foto: TT

Annons