Prins William vill veta sanningen om prinsessan Diana

Prins William, prinsessan Diana och prins Charles

Prins William, prinsessan Diana och prins Charles.

Prinsessan Diana och hennes arv omgärdas av en skandal – 23 år senare. Nu kräver sonen prins William att få veta sanningen.
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minut
Slå på ljud

Prinsessan Diana och hennes tragiska öde upptar ännu en gång världens uppmärksamhet. Detta på grund av Netflix-succén The Crown, där Diana spelas med bravur av den brittiska skådespelaren Emma Corrin.

Parallellt med tv-serien pågår ett annat drama kring Diana, 23 år efter hennes död. Det rör en BBC-intervju som gjordes med Diana 1995, i vilken prinsessan för första gången kommenterade romansen mellan prins Charles och Camilla Parker-Bowles.

Prinsessan Diana – nya sanningen på väg ut

– Det var trångt, det var tre av oss i äktenskapet, sa Diana i intervjun, som sedermera ledde till att Charles begärde skilsmässa.

Nu har intervjun återigen blivit aktuell – men av helt andra anledningar. Dianas bror Charles Spencer hävdar nämligen att BBC ljög för att få till träffen med prinsessan.

Enligt Charles Spencer tog BBC-reportern Martin Bashir kontakt med honom och visade upp en bunt kontoutdrag. Dessa ska Martin Bashir ha framlagt som bevis på att den brittiska säkerhetspolisen hade satt Diana under bevakning.

"Om inte jag hade fått se kontoutdragen, så hade jag inte presenterat Bashir för min syster. Då hade han varit en av tusen journalister som hoppades på en pratstund med henne, utan någon realistisk chans att få göra det", har Charles Spencer skrivit i ett uttalande.

Sanningen om prinsessan Diana som prins William kräver få veta

Prins William och prinsessan Diana.

Prins William och prinsessan Diana

Men kontoutdragen var i själva verket förfalskade, framställda av en grafiker på BBC. Till och med prins William, Dianas förstfödde son, har gett sig in i debatten. Han har släppt ett uttalande där han kräver att få svar och sätter sina förhoppningar till en oberoende utredning som strax ska inledas.

– Den oberoende utredningen är ett steg i rätt riktning. Det borde hjälpa till att få fram sanningen kring vad som föregick intervjun och besluten som sedan togs av BBC, säger William i ett uttalande.

Martin Bashir har gått under jorden i samband med skandalen. Enligt BBC har han drabbats av coronaviruset.

LÄS MER: William och Harry återförenas för att hylla prinsessan Diana

LÄS MER: Prinsessan Diana - Dödskraschen som chockade en hel värld

LÄS MER: Prinsessan Dianas arv till prins William och prins Harry