Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Prinsens designkarriär: "Har aldrig tidigare hänt"

10 apr, 2019, 08:00 
AvMalin Falkengren
Prins Carl Philip är designprinsen som ständigt gör nya samarbeten.
Designprinsen fortsätter sitt succésamarbete med Hästens. Nu lanserar Carl-Philip en ny serie – som går helt utanför ramarna. "Vi har aldrig tidigare låtit någon göra detta".
Annons

Prins Carl Philip är inte bara sin pappa kungen och prins Bertil upp i dagen som motorprins. Den charmige prinsen har även ett gott öga för design och har under årens lopp haft fina designsamarbeten med många prestigefulla företag som alla velat ha en touch av hans kreativa ådra.

Sedan många år tillbaka jobbar han ihop med designern Oscar Kylberg och tillsammans går duon under namnet “Bernadotte & Kylberg”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Designkompanjonerna har bland annat jobbat för Stelton, Hästens, Skultuna, Synsam, Zwiesel Kristallglas och Gustavsberg för att nämna några. Ja, det är minsann en prins med många järn i elden.

Bernadotte & Kylberg

Bernadotte & Kylberg

Annons

Designat för klassiska Hästens

2017 släppte Bernadotte & Kylberg en design för Hästens. Det designerduon gjorde var något unikt som aldrig tidigare har hänt inom sängföretaget.

– Vi har aldrig låtit någon göra om eller designa tyget. Ingen har helt enkelt fått röra det rutiga mönstret, så det var första gången, säger Sanja Tegeltija, global PR-chef Hästens.

Nu får Carl Philip och Oscar Kylberg förtroendet för tredje gången.

– För två år sedan släppte vi sängar, förra året släppte vi tre sänglinnen och i år släpper vi ytterligare en kollektion som vi förhandsvisar på Milano-mässan nu.

Ny design på tyget.
Ny design på tyget.

“Aldrig tidigare hänt”

Det är inte bara ett utökat sortiment på sängtillbehör som designduon fått ta fram under åren. Nu kan Svensk Damtidning avslöja att det är allt annat än mjuka sängar som lanseras till sommaren.

Annons

– Det Bernadotte och Kylberg har gjort är sängbord och en matchande bänk att ha framför sängen. Vi har aldrig tidigare gjort möbler så det känns helt fantastiskt.

Hur har det varit att jobba med duon?

– Nu är det tredje året ihop och det har fungerat fantastiskt bra. Vi var jättenöjda med designen av sängen och de är fantastiskt bra. Speciellt för att vi faktiskt uppskattar Carl Philip och Oscar som designers för de är väldigt duktiga.

“Mer än bara prins”

– Carl Philip är mer än bara prins, det är viktigt för oss att lyfta fram. De båda är otroligt talangfulla designers. Dessutom går samarbetet hand i hand då vi varit kungliga hovleverantörer så länge, vi blev det först gången 1948, säger Sanja Tegeltija.

Designduons tolkning av den klassiska rutan hos Hästens.
Designduons tolkning av den klassiska rutan hos Hästens.

 

Annons
Vacker lyster i sängkläderna som kommer i tre eleganta kulörer.
Vacker lyster i sängkläderna som kommer i tre eleganta kulörer.

Vann galapris

Duons första designuppdrag för Hästens blev två sängar som de tolkat i nya mönster. De två sängmönstren som klär sängmodellen 2000T, är döpta efter hästraser – amerikanske Appaloosa och indiska Marwari. Inspirationen till nytolkningen av den klassiska rutan kommer från rasen Appaloosa som är känd för sin oregelbundenhet i pälsen, vilket gav sängen en ny tappning i form av ett grafiskt mönster i fyra nyanser, från mörkblått till vitt.

Annons
Den bruna rutan har fått sin inspiration från den indiska hästrasen Marwari.
Den bruna rutan har fått sin inspiration från den indiska hästrasen Marwari.

Det var deras samarbete med Hästens och det nya mönstret Appaloosa, som gav designduon ett prestigefyllt pris under galan Best of the Best Tribute to Art i Peking häromåret. Bernadotte & Kylberg kammade nämligen hem priset för 2017 års mest innovativa säng.

– Vår vd Jan Ryde ser långsiktigt på samarbetet och tycker att det de designat hittills har varit fantastiskt och nytänkande för Hästens. Även att det går hand i hand med vår historia som sadelmakare och med värdesättningen av kvalité. Vi lägger enormt mycket tid på att tillverka sängarna för hand och designduon ser likadant på kvalitén. De har hög designnivå på jobben och därför har det funkat så bra, säger Sanja Tegeltija.

Annons
Fina sängkläder signerat Bernadotte & Kylberg.
Fina sängkläder signerat Bernadotte & Kylberg.

Hur funkar det när ni spånar på nya idéer?

– Vi alla försöker komma fram till det tillsammans och ägaren är öppen för kreativa idéer. Duon är väldigt kreativa och redan vid första mötet för tre år sedan var det tal om att skapa möbler längre fram. Vi har låtit Carl Philip och Oscar tänka ganska fritt kring vad de skulle tycka passa för Hästens och vi har valt att arbeta med dem för de är fantastiskt duktiga på det de gör.

Blir det rentav ett fjärde år?

Annons

– Inget är spikat än, men det hoppas jag absolut eftersom vi är så pass nöjda. De båda verkar väldigt positiva och nöjda till samarbetet och vi tror inte de är främmande för att göra mer heller.

Mönstret som vann pris för 2017 års mest innovativa säng på galan Best of the Best Tribute to Art i Peking.
Mönstret som vann pris för 2017 års mest innovativa säng på galan Best of the Best Tribute to Art i Peking.

Läs mer

Foto: Hästens

Annons