Prinsens läxläsning störs av ett spöke..?

Prins Carl Philip kämpar på med tentorna nere i Skåne. Examen från anrika lantbruksuniversitetet i Alnarp ligger bara en traktorsväng bort. Men nu ska ett spöke ha stört hans studier…

Innan drömmen om att bli storbonde på riktigt går i uppfyllelse för prins Carl Philip, behöver han ägna några timmar åt studier i gästrummet på Skarhult slott i Skåne. Det är lättare sagt än gjort. Prinsen behöver lugn och ro för sin läxläsning. Men speciellt tyst är det inte inne i den medeltida borgen i Skåne, där prinsen nu är inneboende hos godsägarna Alexandra och Carl Johan von Schwerin. Dels finns slottsägarnas små barn som gärna leker med mammas och pappas trevlige kompis – Carl Philip har numera flyttat från slottsflygeln in i ett av gästrummen på slottet och är som en i familjen – Men det finns två andra skäl till att prinsstudierna blir lidande.

Knackar i väggarna

För förutom en omfattande renovering knackar det också i de gamla väggarna av helt andra skäl och prinsen får ingen ro på nätterna heller. Personer som sovit över på slottet vittnar om tunga steg som ibland passerar förbi salongerna:

–Det spökar på slottet! Det är riktigt kusligt. Öppnar man sovrumsdörren för att titta vem det är som för oväsen utanför, finns ingen där…

Vålnaden en Olof Wallstedt?

Vålnaden som går igen sägs vara en man vid namn Olof Wallstedt, som var kornett vid Norra Skånska kavalleriregementet och gått till eftervärlden som en synnerligen hård man. Det sägs att han sökt efter den skatt som ska finnas gömd någonstans på slottet. Tillsammans med en följeslagare hade de gått ner till källaren, som var så fylld med vatten att de fick “segla i en baketråg” för att komma fram. De hade “seglat” fram till en låst järndörr och genom nyckelhålet kunde de se en stor penningkista och på dess lock en svart höna och en eldsprutande orm. Efter den hemska upplevelsen skall de ha slutat leta efter skatten. Det ni!

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures

Till bloggen Åsas Kungliga Europa››

Läs även:

Prins Carl Philip – en yngre upplaga av sin pappa?››

Prins Carl Philip har designat sin egen klocka››

Prins Carl Philip hejade fram den svenske kocken till en silverplats››

Prins Carl Philip och Sofia gick på bröllop tillsammans››