Prinsessan Birgitta i sorg - maken Hansi är avliden

Kungens syster prinsessan Birgitta är i sorg. Hennes make prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen har avlidit på sjukhus i München.
Hansi1

Prins Johann Georg av Hohenzollern Sigmaringen, 83, har avlidit, skriver hovet på sin hemsidan. Johann Georg, av de närmaste kallad Hansi, gifte sig med kungens syster 1961.

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att Prinsessan Birgittas make Prins Johann Georg av Hohenzollern avlidit. Våra tankar går till Prinsessan Birgitta och familjen, säger kungen i ett uttalande.

hansi2

Prinsessan Birgitta var den första av Hagasessorna att gifta sig och bröllopet mellan henne och prins Johann Georg av Hohenzollern stod i Rikssalen på Stockholms slott i maj 1961. Några dagar senare hölls också en kyrklig vigsel i Sigmaringen. Efter bröllopet flyttade prinsparet till München och de fick tre barn, Carl Christian, Desirée och Hubertus. Makarna separerade senare och Birgitta har de senaste åren bott på Mallorca, men hon och Hansi har förblivit gifta och nära vänner.

Hansi arbetade i många år som chef för museet Kunsthalle i München. Han var mycket intresserad av svenskt måleri och höll konstnärer som Carl Larsson och målarprinsen Eugen högt.

Kronprinsessan Victoria och Hansi under en invigning på Kunsthalle München.

Kronprinsessan Victoria och Hansi under en invigning på Kunsthalle München.

Efter separationen från Birgitta inledde Hansi en relation med tyska Sabine Leu som tidigare varit hans kollega.

– Men jag har Birgitta på Mallorca och dit reser jag ju då och då. Hon älskar värmen och står inte ut med kylan hemma. Det passar henne bra att bo där eftersom hon älskar att spela golf. Det gör inte jag. Jag lever här, det är så det ser ut. Vi har varit gifta i många år nu och till julen kommer hon hit och firar med oss, har han berättat för Svensk Damtidning

Hansi avled under tisdagen på sjukhus i München efter en tids sjukdom.

Hör hovreporter Johanna Lejon kommentera dödsfallet i Aftonbladet TV.

Av: Liv Sander.

Bilder: Ibl.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: