Prinsessan Birgitta: ”Jag står bakom min bror till 100 procent!”

Det är stora förändringar på gång i kungahuset – men nu står det klart att kungen stöttas av sin syster.– Ja jag står bakom min bror till 100 procent. Det gör vi allihop! säger prinsessan Birgitta.

Prinsessan Birgitta är den enda av de fyra Hagasessorna som tituleras Hennes Kungliga Höghet. Detta eftersom hon gifte sig med en prins (Johann Georg av Hohenzollern).

Hon är också den enda av dem som tillhör Det Kungl. huset. Två mycket viktiga och särskiljande detaljer, det har hela svenska folket fått lära sig de senaste dagarna:

Det var ju just de två sakerna som utgjorde den stora förändringen när kungen stramade upp Kungahuset och uteslöt fem av sina barnbarn: prinsessan Leonore, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, prins Alexander och prins Gabriel.

Prinsessan Madeleine med sina barn.

Prinsessan Madeleines barn har kvar sina prins- och prinsesstitlar, men förlorar tillhörigheten till Kungahuset.

Kungens syster har följt händelseutvecklingen på nära håll, det står klart när vi når henne på telefon i hemmet i Santa Ponsa på Mallorca.

Prinsessan Birgitta.

– Jag är informerad och jag tycker att det är bra att det blir ordning och reda. Det är bra att svenska folket får reda på vad som gäller, säger prinsessan Birgitta.

Med lite perspektiv – vad säger prinsessan om kungens beslut i förra veckan?

– Ja jag står bakom min bror till 100 procent. Det gör vi allihop! Men annars så är ju detta ett beslut som inte angår mig.

Men blir det inte väldigt stor press på kronprinsessan?

– Ja, men det är hon ju införstådd med. Hon är ju född till detta och har aldrig upplevt något annat. Och hon har ju väldigt bra hjälp och goda rådgivare omkring sig. Och hon gör verkligen detta med glädje. Victoria kommer att bli en stor tillgång för Sverige.

Hovets nya bild pekar ut den nya riktningen i kungahuset.

Bakgrund/ Hagasessornas titlar

Kungen och Hagasessorna på prinsessan Birgittas 80-årsdag 2017.

Kungen med sina kära systrar.

Tre av kungens systrar – prinsessan Christina, prinsessan Désirée och prinsessan Margaretha – förlorade både titlar och kungliga privilegier när de gifte sig med ofrälse (det vill säga ”vanliga”) män – men de bär alla hederstiteln prinsessa.

Foto: Suvad Mrconjic/Svensk Damtidning, TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning.