Prinsessan Birgitta om kungens beslut

Prinsessan Birgitta och kungen

En gång var Hagasessorna i samma sits som prins Carl Philip och prinsessan Madeleine är nu. Eller som prinsessan Birgitta uttrycker saken: ”Lite på ett sidospår”.

Fem av kungaparets sju barnbarn är inte längre Kungliga Högheter. Och Kungahuset – som fram till i höstas var lika stort som ett fotbollslag – är numera nerkrympt till hälften.

Kungafamiljen framför Sollidens slott.

Hela den kungliga storfamiljen 2017 (innan prinsessan Adrienne, som blev barnbarn nummer sju, var född).

Resultatet: En moderniserad monarki. Eller som drottning Silvia beskrev det hela i en intervju i Göteborgs-Posten häromdagen: Ett sätt att tydliggöra kronprinsessfamiljens särskilda ställning.

Ett faktum som prinsessan Birgitta applåderar. När vi träffas för en intervju är hon mycket tydlig med att hon står bakom kungen till 100 procent:

– Det var ett bra beslut. Det gick lite för fort tror jag, när min bror gav titlar till alla barnbarnen. Men han ville att att det skulle vara lika för alla, naturligtvis, och det förstår jag. Men nu har han rättat till det och det är bra. Nu vet alla vad det är frågan om.

Kan man säga att prinsessan Madeleine och prins Carl Philip är lite i samma sits som ni systrar var en gång i tiden? Det var ju er bror som skulle bli kung och själva fick ni hitta en annan roll, och en annan väg att gå i livet?

– Jojo, så är det ju. Man har ingen betydelse, man är lite så där på abstellgleis, säger prinsessan Birgitta och ler, innan hon översätter:

– Ja, på ett sidospår alltså!

– Men skämt åsido, Det är bara så villkoren är i en kungafamilj, och det är helt enkelt något man måste acceptera. Alla kan ju inte vara den förstfödda.

Fakta/ Det innebär kungens beslut

Kungaparet och kronprinsessfamiljen på Solliden.

Monarkins framtid. Det är de här sex personerna som det handlar om nu.

Kungens beslut innebär att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre tillhör Kungahuset. Allt fokus ligger nu på kronprinsessparets barn prinsessan Estelle och prins Oscar. Medan prinsessan Leonore, prins Nicolas, prins Alexander, prins Gabriel och prinsessan Adrienne kommer att få leva vanliga civila liv, utanför det kungliga strålkastarljuset – och utan apanage.

Foto: TT.