Prinsessan Birgitta om kvällen när kungen träffade Silvia: ”Jag var med!”

Prinsessan Birgitta om kvällen när kungen träffade Silvia: ”Jag var med!”
NU GRATIS

En oförglömlig kväll. Men rätt galen! Så säger prinsessan Birgitta om dagen när kungen träffade Silvia, den 26 augusti 1972.
Det här är kungaparet
Slå på ljud

Det var den 26 augusti 1972. Lördagen då allting hände. Sommar-OS i München skulle invigas och kronprins Carl Gustaf, 25, fick span på chefsvärdinnan Silvia Sommerlath, 28, med sin kikare.

Drottning Silvia som OS-värdinna Silvia 1972.

Drottning Silvia som OS-värdinna Silvia 1972.

Förtjusningen var ömsesidig, det klickade vilt på båda håll. Och när det blev dags för cocktailmingel en stund senare så skickade kungen fram sin adjutant och bjöd ut henne – på privat familjemiddag. Hon sa ja.

Så kom det sig att fräulein Silvia några timmar senare hamnade vid samma restaurangbord som stora delar av den svenska kungafamiljen.

Silvia Sommerlath som OS-värdinna 1972!

Spana in looken!

– Jag var med från första sekunden. Det är en kväll jag aldrig glömmer, säger prinsessan Birgitta när vi träffar henne för en intervju.

– Det var jag och min man, och prins Bertil och Lilian. Och vi hade väl hunnit ta oss ett glas innan Silvia anlände, så alla var väldigt glada och plötsligt ville prins Bertil leka tjurfäktning. Silvia hade en sådan där lång svart cape på sig över sin OS-dress och den fick hon hålla upp och så låtsades vi att den var det röda skynket. Stackars Silvia hon trodde nog att vi var helgalna!

Prinsessan Birgitta skrattar gott:

– Ja, det gick roligt till i familjen på den tiden!

Första bilden på kungen och Silvia

Första bilden på kungen och Silvia togs på Kinki Bar i München lördagen den 26 augusti 1972.

Efter familjemiddagen fortsatte kungen och Silvia till Kinki Bar, och det var där som den här bilden togs, lördagen den 26 augusti 1972.

Kungen och Silvia – var det kärlek vid första ögonkastet?

– Ja det var det absolut!

Märkte ni det?

– Nej, det gjorde vi inte. Inte då. Men hon var ju precis den rätta!

Silvia som nybliven drottning 1976.

Nybliven drottning 1976.

Foto: TT, Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning.