Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Birgitta om sin barndoms Haga Slott

26 feb, 2012, 08:52 
Agneta Nisbeth
Annons

Haga Slott rymmer så mycket minnen – och nu blir det full fart. Snabba små fötter över golvtiljorna och glada skratt…

Victoria och Daniel har längtat så! Men hur var det egentligen på Hagasessornas tid?
Prinsessan Birgitta tog med vår reporter på en minnesrunda…

– Där högst upp bodde vi barn, berättar prinsessan Birgitta entusiastiskt. Jag delade rum med Margaretha och Désirée och som jag minns bodde Carl Gustaf allra längst upp under taknocken.
Prinsessan Birgitta tycker att det är fantastiskt att Haga Slott nu får nytt liv. Även om mycket kommer att bli väldigt annorlunda för Victorias och Daniels lilla dotter. Då rörde sig Hagasessorna fritt i Hagaparken tillsammans bland stockholmarna – och livvakter behövdes inte.Nu måste kronprinsessfamiljen ha ett helt annat skydd.

Annons

Kiosken lockade

– Vi hade en krona i månadspeng. Och en gång i veckan fick vi springa till kiosken för att handla godis, minns Birgitta.

Men det var inte alltid  Birgitta och hennes syskon såg så mycket av sin mamma och pappa. Föräldrarna ägnade mesta tiden åt arbete.

– På morgnarna fick vi gå ner en trappa och hälsa god morgon. Och om kvällarna kom mamma och pappa upp och sa god natt. Och kanske läste en av dem också en saga för oss.

Barnsköterskan “Nenne” Björnberg blev barnens trygga punkt och mamma Sibylla fick acceptera att det var till “Nenne” barnen sprang för att få tröst och småsår omplåstrade.

Det var en ljuvlig tid minns Birgitta, men den 26 januari 1947 fick allt ett abrupt slut. Pappa Gustaf Adolf som skulle landa på Bromma kom aldrig hem, han omkom i en flygolycka och Sibylla och barnen flyttade strax efter till Stockholms slott.

Kvar på Haga blev alla minnen.

Se bildspelet om Hagasessornas tid på Haga Slott här nedan:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

[smooth=id: 670; width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Chris Cederlöf

Foto: Charles Hammarsten, IBL

Annons