Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Birgitta om systrarnas dåliga hälsa: ”Kan inte gå”

11 sep, 2023, 12:11 
Prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée

Ledsamma beskedet om Hagasessorna Désirée och Margaretha: ”De blir inte bättre” säger prinsessan Birgitta.

Annons
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungenBrand logo
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungen

Galagarderoben var planerad och klar och prinsessan Birgitta såg fram emot att få finnas vid lillebror kungens sida på hans stora dag.

Men som Svensk Dam kunde berätta redan i början av augusti så blir det inga festligheter för kungens näst äldsta syster, den evigt glamourösa och alltid lika rättframma Birgitta, 86.

Och inte för hennes systrar prinsessan Margaretha och prinsessan Désirée heller.

Prinsessan Birgitta i tiara
Prinsessan Birgitta.

Hagasessornas efterlängtade återförening i det kungliga strålkastarljuset blir inte av, och det på grund av de hälsoproblem som har drabbat 88-åriga Margaretha och 85-åriga Désirée: De har numera svårt att röra sig obehindrat.

Annons
Hagasessorna tillsammans: Prinsessan Margaretha, prinsessan Désirée och prinsessan Birgitta på prinsessan Estelles dop 2012
Margaretha, Désirée och Birgitta på prinsessan Estelles dop 2012.

– De kan inte gå och blir inte bättre, tyvärr. Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejor också naturligtvis, och har det besvärligt. Det är åldern som tar ut sin rätt, säger prinsessan Birgitta till Expressen som har träffat henne på Mallorca, där hon bor sedan många år.

Hagasessorna prinsessan Christina, prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée tillsammans 2017
Det var i fjol som prinsessan Désirée insjuknade i hjärnhinneinflammation, och enligt hovexperten Roger Lundgren var hon inlagd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under en längre period sommaren 2022.

Hagasessornas liv i dag

Så hur gärna Margaretha och Désirée än hade velat, så blir det för jobbigt och tröttsamt att flyga till Stockholm och vara med under allt ståhej som väntar när kungens 50 år på tronen firas i dagarna tre.

Annons

Och då vill Birgitta inte heller åka – trots att hennes yngsta syster prinsessan Christina, 80, ju kommer att finnas bland gästerna.

– Jag hade väntat så länge på det och ville gärna vara med. Det var ett svårt beslut. Det gör ont i själen, säger prinsessan Birgitta till Expressen.

Hagasessorna prinsessan Birgitta, prinsessan Christina och prinsessan Désirée på Victorias 40-årsdag 2017
”Vi systrar håller ihop så kolossalt” säger prinsessan Birgitta. Här med prinsessan Désirée.

Men en helt privat återförening har det ändå blivit – det bekräftade hovet för Svensk Damtidning redan för tre veckor sedan.

– Det stämmer, den ägde rum på Öland. Kungens systrar var på Solliden i slutet av juli, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då till Svensk Dam.

Annons
Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée på prinsessan Adriennes dop
Hagasessornas återförening med kungen blev en av sommarens höjdpunkter – och den var helt privat.

Prinsessan Margaretha kom från England, Birgitta från sitt hem på Mallorca. Prinsessan Désirée från Koberg utanför Trollhättan och prinsessan Christina från Stockholm. Och det var första gången på fem år som de alla träffades.

Prinsessan Christina, prinsessan Birgitta, prinsessan Margaretha och prinsessan Désirée i vimlet av kungligheter på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop 2015
Christina, Birgitta, Margaretha och Désirée i vimlet av kungligheter på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop 2015.

Vad betydde det för kungen att alla syskonen kunde samlas igen?

Annons

– Det var fint att syskonen kunde vara tillsammans några dagar på Öland, säger Margareta Thorgren till Svensk Dam.

– Kungen och drottningen var väldigt glada för besöket.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons