Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Prinsessan Birgitta i ny stor intervju – sanningen bakom skandalrubrikerna

15 dec, 2022, 07:00 
Prinsessan Birgitta
Ensamheten, romansen, tårarna. SVT-dokumentären om prinsessan Birgitta blir årets julsnackis.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Vilken powerlady hon är, prinsessan Birgitta! Så färgstark och rolig – och oväntat rakt på sak.

Och vilket liv hon har levt: En gång var hon den överbeskyddade Hagasessan som inte ens kunde ringa tandläkaren själv, efter 24 år i den ”gyllene buren” på slottet.

Hör prinsessan Birgitta berätta om romansen med Sven TumbaBrand logo
Hör prinsessan Birgitta berätta om romansen med Sven Tumba

Sedan gifte hon sig och blev trebarnsmamma i München.

Och så nu: En frihetsälskande senior som kör runt i Palma på Mallorca med vinden i håret och tyska hits på bilradion. Och som har många oväntade saker att säga om det liv, och den tid, som har gått.

Annons

Det är henne som vi nu får möta i SVT på juldagen. Dokumentärfilmaren Jens Lind har träffat Birgitta för flera långa intervjuer, och det har blivit ett fascinerande porträtt, en timme långt: Prinsessan Birgitta kommer att bli julens drottning – hon bjuder verkligen på sig själv!

Kungens syster prinsessan Birgitta i pälscape och tiara
En tuff brud i lyxförpackning: Kungens syster prinsessan Birgitta.

Prinsessan Birgitta i SVT-dokumentär – berättar själv

Vi får höra hennes inside story om hur det egentligen var att växa upp på Haga slott, som en av de legendariska Hagasessorna. Men också om den heta romansen som hon hade med hockeystjärnan Sven Tumba – utan att mamma Sibylla hade en susning.

Annons
Prinsessan Birgitta var 19 och Sven Tumba var 25 – och de var ett hemligt par i ett och ett halvt år.

– Han var totalt galen, ja, det var ju det jag gillade. Jag är ju också lite galen. Tråkmånsar har aldrig varit något för mig! säger prinsessan Birgitta i dokumentären enligt Amelia som förhandskikat.

Men prinsessan Birgitta griper också tag med sina ord om den tragedi som påverkar henne än i dag: Hennes pappas plötsliga död, bara 40 år gammal.

Prinsessan Birgitta om kungen – i Sessan En kunglig saga

Dessutom utlovar SVT sanningen bakom ”skandalrubrikerna”, och så får vi höra prinsessan Birgitta öppna upp om lillebror kungen – och om sin egen självvalda ensamhet.

Annons
Prinsessan Birgitta bor i Santa Ponsa på Mallorca. Hon har tre barn och fem barnbarn.

Ja, Sessan En Kunglig Saga kommer att bli en höjdare i SVT i jul. Men inspelningen blev också speciell för prinsessan Birgitta själv, som inte kunde hejda tårarna när tv-teamet rullade igång den mycket speciella arkivfilmen som hon aldrig tidigare hade sett.

Dokumentär i SVT om prinsessan Birgitta Sessan En kunglig saga
Dokumentären om prinsessan Birgitta sänds i SVT på juldagen, och finns från 24 december på SVT Play.

Foto: TT, SVT.

Annons