Prinsessan Birgitta stoppades av hovet – berättar själv

Prinsessan Birgitta blev stoppad av hovet. Nu berättar hon själv om det tråkiga beskedet.
Slå på ljud

Prinsessan Birgitta brukar betraktas som den mest självständiga av Hagasessorna. Den som stuckit ut mest, den som hållit sig till sin egen väg i störst utsträckning.

Och i sitt sommarprat var det just rebellen Birgitta som framträdde. Så här förklarade Birgitta sin livsfilosofi.

– Jag har vuxit med mig själv och bildat min egen uppfattning. Jag har inte lyssnat på många människor, måste jag säga. När man blir äldre blir man mer säker på sig själv. Och lyckligare. Man vågar säga vad man tycker och tänker och visar sitt riktiga jag. Jag ångrar inget jag gjort, berättar Birgitta i Sommar i P1.

Prinsessan Birgitta stoppad av hovet

Prinsessan Birgitta fick inte som hon ville.

Redan som barn visade Birgitta att hon inte gav mycket för konvenansen. Flickan Birgitta sattes på pianolektioner, men ville hellre ut och sporta. Så då lämnade hon den snopne pianoläraren och plockade upp ett racket istället.

– Tennisintresset har legat långt tillbaka. Gustav V spelade väldigt mycket. Vi har hört om tennis sedan vi var små barn. Därför är jag tacksam att min pappa var så sportig och så intresserad. Det är det jag ärvt. Det är nog det jag är mest tacksam för gentemot min pappa. Vi brukade sitta och titta på pappa när han fäktades, säger Birgitta i sitt sommarprat.

– När jag sa till min mamma att jag ville fäktas, då tittade min mamma på mig som om jag varit ett spöke.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias sorg – efter beskedet om Madeleine

Fick ett nej

Men en gång accepterade faktiskt Birgitta ett nej.

– Jag ville egentligen bli sjukgymnast. Jag har alltid varit intresserad av att massera och jag har en känsla för att jag har det i mina fingrar. Men då var det hovet som bestämde allt, och de sa nej, det var inte så passande för en svensk prinsessa. Dels inte att gå den utbildningen och inte heller att springa runt på sjukhus och massera folk. Det var inte tidsenligt. Nu hade det inte spelat någon roll, säger Birgitta.

Istället blev Birgitta utbildad gymnastikdirektör. Ett bra substitut, tyckte hon själv.

– Jag har ju alltid älskat sport och friluftsliv, så det är jag lycklig för, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Skandal i kungafamiljen visades upp – hovet fick rycka in

{"totalCount":0,"result":[]}