Prinsessan Birgittas hemliga besök på Borneo!

Prinsessan Birgitta och hennes väninna Mona Tumba

Vad gör man när höstmörkret lägger sig? Ja, prinsessan Birgitta åkte till Borneo för att representera Sverige – och spela golf!

Kungens syster prinsessan Birgitta har varit på en hemlig resa – till Borneo!

– Vi kom just hem från Malaysia, berättar hennes väninna Mona Tumba när vi ses i hennes vackra våning i Palm Beach, Florida.

Anledningen till resan var världens mest prestigefulla golftävling för amatörer – World Amateur Golfers Championship. En åtta dagar lång turnering som också bjöd på flera galamiddagar i balsalen på Borneo-hotellet Sutera Harbour Resort.

INSTABILDEN

503 Service Unavailable

– Det var min man Sven Tumba som startade den här tävlingen för 25 år sedan, fortsätter Mona.

– I år var vi i Brunei och nere på Kota Kinabalu på Borneo. Sven ville ha samma koncept som Olympiaden, för det var det mäktigaste som han hade varit med om. I dag är vi 37 nationer och alla representerar sitt land. Flaggparaden är det är helt sanslös, det är jättekul.

Mona och prinsessan Birgitta bodde på 5-stjärniga lyxhotellet Sutera Harbour vid Sydkinesiska sjön, känd för sin 27-hålsbana och sin exklusiva country club.

I år gick turneringen av stapeln på Borneo: ”Vi måste ju hålla oss till länder som har värme och vackert i slutet av oktober.”

– Det var över 400 personer på plats och det har blivit världens största amatörgolftävling. Birgitta har varit med och representerat Sverige så gott som vartenda år, hon har bara missat två turneringar.

– Hon pratar med alla och känner igen de flesta, och träffar alla de här ministrarna och höga företrädarna i det landet som tävlingen spelas i. Hon är helt otrolig, hon gör sådan fantastisk PR för Sverige, speciellt i Asien och i Afrika där vi har varit väldigt mycket. Och svenska folket vet knappt någonting om detta!

Hur länge var ni borta?

– Vi var där i 10 dagar. Vi möttes i Köpenhamn och så flög vi tillsammans, vi flyger alltid tillsammans. Och vi delar alltid en svit. Vi dricker champagne och har så roligt ihop så det är inte klokt!

Birgitta är underbar, vi skrattar åt allt. Det finns ingenting som inte vi har kul med, och vi tar allt från den positiva sidan. Nu ser jag fram emot att hon kommer hit och hälsar på mig i februari.

Mona Tumba och prinsessan Birgitta har känt varandra sedan de blev skolkamrater i Franska skolan.

Mona Tumba och prinsessan Birgitta har känt varandra sedan de blev skolkamrater i Franska skolan.

– Birgitta spelade golf förstås, varje dag, men hon var inte med i den stora tävlingen. Hon är otrolig, hon håller alltid i gång.

Är hon den väninna som står dig närmast?

– Nej, men hon är en av dem. Jag är ju så lyckligt lottad att jag har så många fantastiska väninnor.

Spelar du också golf?

– Nej jag har lagt av! Det är så mycket golf i familjen ändå. Men jag kanske kan börja någon gång…när jag blir äldre!

– Sedan flög vi tillsammans hem igen, det tog två dygn och vi hade väldigt kul åt att vi hann med tre frukostar innan vi landade i Köpenhamn…

Hur lärde ni känna varandra från början?

– Vi var skolkamrater i Franska skolan, hon gick i min storasysters klass. Jag var väl tolv år när hon började, men hon gick en klass över mig som sagt.

Var ni lika goda vänner på den tiden?

– Nej, i början så hejade vi mest bara på varandra. Men sen när Nenne (Monas man Sven Tumba, vår anm) och jag gifte oss så började vi umgås, de kände ju varandra och hade haft en liten romans. Så ibland när jag blev arg på honom så ringde jag Birgitta och sa ”Nu får du ta tillbaka honom!” Då skrattade hon alltid och sa ”Nej för helvete!” säger Mona och skrattar gott.

Prinsessan Birgitta med Sven Tumba, på den tiden de hade sin lilla romans. Sven och Mona gifte sig 1960 och Sven gick bort 2011.

Prinsessan Birgitta med Sven Tumba, på den tiden de hade sin lilla romans. Sven och Mona gifte sig 1960 och Sven gick bort 2011.

– Sen har det hänt mycket både roligt och tråkigt i familjen och hon har alltid funnits där för mig. När Sven gick bort för åtta år sedan så ringde hon mig minst en gång i veckan för att höra hur det var.

Mona hemma i Palm Beach .

Foto: Johan Söderlund, TT, Instagram.