Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Prinsessan Birgittas ilska – kan inte dölja besvikelsen: ”Borde stannat i familjen”

Prinsessan Birgittas ilska – kan inte dölja besvikelsen: ”Borde stannat i familjen”

Nu öppnar prinsessan Birgitta upp om tankarna och känslorna kring utspelet.

Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”
0:36

Efter reklamen: Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”

(0:36)

Slå på ljud

År 2023 har haft två dramatiska första veckor, ur ett kungligt perspektiv. De svenska och brittiska kungafamiljerna är två av kungahusen som har blivit rejält omskrivna i media under senaste tiden.

Både svensk och utländsk press har skrivit om kungens kritiserade uttalande om successionsordningen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar, där han kritiserade det faktum att sonen Carl Philip blev av med sin kronprins-titel när han var sex månader gammal.

Drottning Silvia, prinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf med nyfödde kronprins Carl Philip i maj 1979. Den svenska riksdagen beslutade året efter 1980 att ändra tronföljden så att förstfödda Victoria blir tronarvinge.

Carl Philip föddes som kronprins – men ett halvår senare blev han av med titeln, när riksdagsbeslutet om att ändra tronföljden så att den förstfödde, oavsett kön blir tronarvinge, gick igenom.

Foto: Claes Lewenhaupt/TT

I en intervju med Expressen säger nu Carl Philips faster, prinsessan Birgitta, att prinsen inte har några problem med att vara en "reserv" för tronarvingen.

– Det ska inte vara några problem. Vi är födda till det vi är födda. Man får foga sig i familjens regler, det är likadant överallt, säger prinsessan till tidningen.

Prinsessan Birgitta förklarar för Expressen att prins Carl Philip inte har något problem med att vara "reserv".

Foto: TOMMY HOLL/TT

Prinsessan Birgittas kritik mot prins Harrys utspel: ”Borde stannat i familjen”

Ingen har heller missat mediestormen kring Storbritanniens prins Harry, som i veckan släppte den omtalade självbiografin Spare. I boken berättar prinsen om hur livet som just "reserv" har påverkat honom, och riktar även stark kritik mot det brittiska kungahuset.

I samma intervju med Expressen berättar prinsessan Birgitta om hennes tankar kring Harrys utspel.

– Det är mänskligt av prins Harry att reagera, men det borde ha stannat i familjen. Han har rätt att säga ifrån, men ska inte göra det offentligt, säger hon till tidningen.

Prins Harry

Prins Harrys anklagelser och avslöjanden i nya boken Spare har väckt starka reaktioner.

Foto: TT