Prinsessan Birgittas ilska – kan inte dölja besvikelsen: ”Borde stannat i familjen”

15 jan, 2023, 20:04 

Nu öppnar prinsessan Birgitta upp om tankarna och känslorna kring utspelet.

Annons
Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”
Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”

År 2023 har haft två dramatiska första veckor, ur ett kungligt perspektiv. De svenska och brittiska kungafamiljerna är två av kungahusen som har blivit rejält omskrivna i media under senaste tiden.

Både svensk och utländsk press har skrivit om kungens kritiserade uttalande om successionsordningen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar, där han kritiserade det faktum att sonen Carl Philip blev av med sin kronprins-titel när han var sex månader gammal.

Drottning Silvia, prinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf med nyfödde kronprins Carl Philip i maj 1979. Den svenska riksdagen beslutade året efter 1980 att ändra tronföljden så att förstfödda Victoria blir tronarvinge.
Carl Philip föddes som kronprins – men ett halvår senare blev han av med titeln, när riksdagsbeslutet om att ändra tronföljden så att den förstfödde, oavsett kön blir tronarvinge, gick igenom.
Recept.se Nyhetsbrev

I en intervju med Expressen säger nu Carl Philips faster, prinsessan Birgitta, att prinsen inte har några problem med att vara en "reserv" för tronarvingen.

Annons

– Det ska inte vara några problem. Vi är födda till det vi är födda. Man får foga sig i familjens regler, det är likadant överallt, säger prinsessan till tidningen.

Prinsessan Birgitta förklarar för Expressen att prins Carl Philip inte har något problem med att vara "reserv".

Prinsessan Birgittas kritik mot prins Harrys utspel: ”Borde stannat i familjen”

Ingen har heller missat mediestormen kring Storbritanniens prins Harry, som i veckan släppte den omtalade självbiografin Spare. I boken berättar prinsen om hur livet som just "reserv" har påverkat honom, och riktar även stark kritik mot det brittiska kungahuset.

I samma intervju med Expressen berättar prinsessan Birgitta om hennes tankar kring Harrys utspel.

Annons

– Det är mänskligt av prins Harry att reagera, men det borde ha stannat i familjen. Han har rätt att säga ifrån, men ska inte göra det offentligt, säger hon till tidningen.

Prins Harry
Prins Harrys anklagelser och avslöjanden i nya boken Spare har väckt starka reaktioner.
Annons