Prinsessan Birgittas kommentar om kungaparet

prinsessan birgittas oväntade kommentar om kungaparet
Prinsessan Birgitta isolerade sig på Stenhammar, tillsammans med kungaparet, i nästan två månader. Nu berättar hon om tiden i Sverige –och en kommentar förvånar!
Annons

När coronavriuset fick spridning i Europa lämnade prinsessan Birgitta Mallorca och flög hem till Sverige. För att undvika att bli smittad valde hon att isolera sig på Stenhammar slott tillsammans med sin bror kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Annons

Birgitta isolerade sig med kungaparet

I nästan två månader har de kungliga sedan levt tillsammans på de stora ägorna. Birgitta är därmed den enda släktingen som kungaparet har träffades sedan viruset fick spridning i Sverige. Men nu har den 83-åriga prinsessan rest vidare, för att hälsa på sin son i Tyskland, berättar hon för Expressen. Dessutom förklarar hon att det känns otroligt tufft att inte veta när hon får återse sitt älskade Mallorca igen.

Annons

– Att vara hemlös känns inte så jättebra inte. Ovissheten är hemsk.

I Spanien är restriktionerna betydligt hårdare och det råder nästintill utegångsförbud för personer i Birgittas ålder. Svensk Damtidning talade med prinsessan när hon fortfarande var kvar i Santa Ponsa.

Prinsessan Birgitta på Mallorca.
Birgitta längtar hem till sitt älskade Mallorca.

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa Birgitta innan hon flög hem till Sverige.

Annons

Utflykterna som väckt reaktioner

I Sverige är det betydligt friare och kungapar har till och med kunnat ta med Hagasessan på några utflykter. Häromhelgen besökte de till exempel Strömsholms slott utanför Västerås.

– Jag har fått se mycket av Sverige. Det är mycket glädjande eftersom jag har varit borta från Sverige nästan i 60 år, så det var väldigt positivt allting, säger Birgitta om sin vistelse.

kungaparet birgitta
Kungaparet och prinsessan Birgitta utanför Strömsholms slott.

Och det är just de orden som har fått människor att reagera. Oron för de äldre kungligheterna är stor i Sverige och vetskapen om att Birgitta och kungaparet har varit ute och rört på sig, en hel del, förvånar många. Man tycker helt enkelt att de ska stanna kvar på Stenhammar slott, i en så skyddad miljö som möjligt.

Annons

Utflykterna verkar, i alla fall, ha gjort kungligheterna gott och ett ögonvittne berättar att den var en lycklig trio som umgicks med varandra utanför Strömsholms slott.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Prinsessan Birgittas kommentar om kungaparet”

 1. Katarina skriver: 12 maj, 2020

  Ja den kommentaren förvånar för de borde inte åkt omkring.
  Men det förvånar mer att hon kallar sig hemlös. Förstår vad hon menar. Att hon inte kan åka hem just nu men det är verkligen inte detsamma som att vara hemlös. Hon är otroligt priviligierad jämfört med många andra.


 2. Suzanne skriver: 12 maj, 2020

  Kommentaren är tondöv, men vad kan man förvänta sig av en äldre person som alltid stått i centrum i sin egen värld. Dessutom är hon så pass gammal att man kan förvänta sig att hon kan göra en konsekvensanalys och inse att om hon reser ut så blir det svårt att åka tillbaka. Ingenting hindrade henne från att stanna i sitt hem. Hon var ju inte på Mallorca som turist, utan har bott där under många år. “Alla” andra gamlingar på ön har ju lyckats stanna kvar.


  1. charlotte skriver: 13 maj, 2020

   Det nya fula ordet i Sverige är “gamlingar”. Det skrivs av redaktörer och journalister som om det vore kutym. Äldre personer heter det.


 3. Eva H. skriver: 12 maj, 2020

  Risken för att de skulle smittas under sina “resor” var nog närmast obefintlig, då de flesta närmar sig kungligheter med stor respekt . Så även i vanliga fall så omges de av socialt avstånd. De färdades ju inte heller kollektiv och jag tror nog att de har fullt förstånd att avgöra om riskerna utan att andra behöver oroas.


 4. ananas skriver: 12 maj, 2020

  Detta har ni skrivit redan! Och fortfarande står det, trots flera tidigare publicerade kommentarer, att Birgitta sitter mellan sina fyra vägar. Ska väl vara väggar!!!


 5. Obs skriver: 12 maj, 2020

  Här är damen som inte har lärt sig av kungabarnen att det är hysch, hysch och locket på som gäller. Viruset tar inte hänsyn till om man är kunglig eller ej. Att kungaparet bjuder hem en skröplig (det har ju bl a skrivits om hennes hjärtflimmer) dam från Spanien att bo i deras hem efter utbrottet bevisar att de inte har förstått restriktionerna. De flesta 70+ sitter solidariskt i sina bostäder och ser nogsamt till att inte bjuda hem någon än mindre ta in någon som inneboende. Detta med hänsyn till vården, sina medmänniskor och sig själv. Att det här gänget har åkt runt i Sverige är bara att beklaga och nog är man nyfiken på hur många de har besökt samt vilka som har besökt dem på Stenhammar. Vilka bor egentligen på Drottningholm.


  1. charlotte skriver: 13 maj, 2020

   Att åka runt i Sverige i sin egen bil får väl alla göra. Obehagligt med sådan missunnsamhet.


 6. Ingrid edström skriver: 12 maj, 2020

  Hur i hela friden tänker människa? Hälsa på sonen i Tyskland? Jag längtar ihjäl mig efter barn och barnbarn i Stockholm! Är själv i karantän och tycker inte synd om mig som hon.


 7. PernillaA skriver: 13 maj, 2020

  Hon säger att hon sett mycket av Sverige då har det upperbarligen varit flera utflykter, Sverige är ju ett stort land


 8. Anna skriver: 13 maj, 2020

  Varför kallas inte kungen “Hagaprinsen” då systrarna konsekvent kallas “Hagasessorna”…?


 9. Eva M skriver: 13 maj, 2020

  Prinsessan beter sig som en tonåring.


 10. Suzanne Skirhav skriver: 14 maj, 2020

  Kanske ett tillfälle i en speciell situation att få träffas och umgås i lugn o ro privat utan efterföljande journalister med. Strongt av 83-åriga prinsessan Birgitta att välja att hälsa på och återse sitt fädernesland lite mer som tydligen inte är alltför ofta…och kungaparet hade chansen att ordna det för henne med vistelsen här…så roligt för dom.och gläds med hennes upplevelse hemma i Sverige.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar