Prinsessan Birgittas kritik mot resten av kungafamiljen: "Har näsan i vädret"

Drottning Silvia, kungen och prinsessan Birgitta

Prinsessan Birgitta är inte helt nöjd med hur kungafamiljen har betett sig. Här talar hon öppet.
Slå på ljud

Prinsessan Birgitta brukar betraktas som den mest självständiga av Hagasessorna. Den som stuckit ut mest, den som hållit sig till sin egen väg i störst utsträckning.

Hon är också den som hållit minst på det kungliga protokollet. När journalister duar henne höjer hon inte på ögonbrynen, utan betraktar det som fullständigt naturligt. Hon är bara Birgitta, har alltid varit.

Prinsessan Birgitta riktar kritik mot kungafamiljen

Drottning Silvia, kungen och prinsessan Birgitta

Kungen borde vara mindre stel, tycker prinsessan Birgitta.

Hennes bror, kungen, drottning Silvia och hennes systrar har för det mesta inte varit lika avslappnade i offentligheten. Och det tror Birgitta har legat dem i fatet.

– Ja, jag tycker att det är lite synd. Men de har inte samma läggning som jag. Det här är min naturella. Vi har ju samma uppfostran och gener, men man utvecklas åt olika håll. I don't know, men jag tycker att det jag gjort är riktigt och jag är lycklig med mitt liv, sa Birgitta i en intervju med Expressen.

I samma intervju antydde Birgitta att kungen kan ha avskräckt vissa med sin tillknäppta framtoning.

– Jag talar med alla och det uppskattar folk. Jag träffar så många svenskar här nere och även ungdomar. Jag förstår inte hur de känner igen mig! Och jag pratar med alla och de är så glada och trevliga. Inget är bättre än det. Jag bjuder på mig själv. Därför blir man omtyckt om man ger lite och inte bara sitter där med näsan i vädret och tror att man är fin. Det går inte, sa Birgitta.

Men minst en person i kungafamiljen har anammat Birgittas öppna sätt, menar hon själv. Kronprinsessan Victoria, hennes brorsdotter, som hon beskriver som "underbar".

– Hon är öppen! Hon har absolut inte näsan i vädret. Men hon måste också hålla en gräns. Och jag tycker att det ska vara en liten gräns. Det måste det vara, säger Birgitta.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther