Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Birgittas relation med drottning Silvia – efter okända händelsen

22 jan, 2022, 16:00 
Prinsessan Birgitta med drottning Silvia

Den okända händelsen i prinsessan Birgittas privata relation med drottning Silvia.

Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

När Hagasessorna fyller år brukar det ofta vara drottning Silvia som ringer upp och gratulerar – som när prinsessan Birgitta firade sin 85-årsdag i onsdags.

Men så är drottningens relation till kungens systrar väldigt speciell. Och prinsessan Birgitta har hon känt längst av alla.

Prinsessan Birgitta med sina systrar prinsessan Désirée och prinsessan Christina
Kungafamiljen är faktiskt som de flesta andra familjer – det är drottning Silvia som har örnkoll på när kungens systrar fyller år.

Första gången de träffades var Silvia 28 år och Birgitta 35 – och det betyder att de nu har funnits i varandras liv i hela 50 år! Prinsessan Birgitta var nämligen med redan under kungens första dejt med Silvia Sommerlath i München.

Annons

Det var lördagen den 26 augusti 1972. Sommar-OS i München skulle invigas och kronprins Carl Gustaf, 25, hade fått span på chefsvärdinnan Silvia Sommerlath med sin kikare.

Flirten var ömsesidig, det klickade på båda håll, och vid den efterföljande VIP-mottagningen skickade kungen fram sin adjutant och bjöd ut Silvia. Hon sa ja.

Drottning Silvias relation med prinsessan Birgitta

Detta var ovanligt nog en dejt som började med en familjemiddag och så kom det sig att Silvia några timmar senare satt vid samma restaurangbord som stora delar av den svenska kungafamiljen.

Prinsessan Birgitta och Silvia Sommerlath på 1970-talet
Prinsesssan Birgitta och Silvia Sommerlath på det glada 1970-talet.

– Jag var med från första sekunden. Det är en kväll som jag aldrig glömmer, sa prinsessan Birgitta när vi träffade henne häromåret för en intervju.

Annons

– Det var jag och min man, och prins Bertil och Lilian. Och vi hade väl hunnit ta oss ett glas innan Silvia anlände, så alla var väldigt glada och plötsligt ville prins Bertil leka tjurfäktning. Silvia hade en sådan där lång svart cape på sig över sin OS-dress och den fick hon hålla upp och så låtsades vi att den var det röda skynket. Stackars Silvia hon trodde nog att vi var helgalna!

Prinsessan Birgitta skrattar gott:

– Ja, det gick roligt till i familjen på den tiden!

Kungen och Silvia – var det kärlek vid första ögonkastet?

– Ja, det var det absolut!

Märkte ni det?

– Nej, det gjorde vi inte. Inte då. Men hon var ju precis den rätta!

Prinsessan Birgitta och drottning Silvia
En lång vänskap – i år har prinsessan Birgitta och drottning Silvia känt varandra i hela 50 år.

Foto: TT.

Annons