Prinsessan Birgittas relation med drottning Silvia

Prinsessan Birgitta och drottning Silvia.

Från trösten i de mörka stunderna till det fnissiga minnet när prinsessan Birgitta lånade drottning Silvias kjol!
Slå på ljud

Kungen och drottningen har fått en ny sambo: Prinsessan Birgitta, 83, har ju flyttat in hemma hos dem på slottet Stenhammar, efter att hastigt ha lämnat sin våning på Mallorca på grund av coronakrisen.

Ett stort steg och en stor omställning för kungens syster – att ställa om och acklimatisera sig här i Sverige är ju ingen barnlek för en utlandssvensk – och Hagasessan Birgitta har bott utomlands i hela 59 år.

Slottet Stenhammar

Stenhammar utanför Flen i Sörmland. Vilken vackert ställe att hemmaisolera sig på!

Nu är ju kungen och drottningen inte direkt trångbodda, Stenhammar har 20 rum och kök, så de behöver ju inte sitta i knäet på varandra. Och att vara inneboende hos brorsan har sina fördelar för Birgitta. På pluskontot står att hon äntligen får lite tid att umgås med sin kära bror i lugn och ro. Och så får Birgitta – som inte direkt gillar att laga mat – njuta av att få goda middagar serverade.

Prinsessan Birgitta med sin svägerska drottning Silvia 2016.

Prinsessan Birgitta med sin kära svägerska drottning Silvia.

Dessutom har hon och drottningen många minnen att återuppliva. Birgitta och hennes man Hansi var ju faktiskt med den kvällen när kungen bjöd ut 28-åriga Silvia Sommerlath på deras allra första dejt. Eller dejt och dejt, kungen skickade fram sin adjutant och inviterade Silvia till kvällens privata familjemiddag på en av Münchens restauranger.

– En oförglömlig kväll. Men rätt galen! sa prinsessan Birgitta när vi träffade henne i höstas för en intervju.

När prinsessan Birgitta lånade Silvias kjol

Ett annat oförglömligt minne är från prins Carl Philips konfirmation 1994. Som gudmor var prinsessan Birgitta självklart på plats, men det var dessvärre inte hennes bagage som kommit bort på flyget. Så drottning Silvia fick ställa upp och låna ut hela outfiten. Birgitta tyckte dock att Silvias kjol var alldeles för mesigt lång, så hon löste det genom att hala upp kjolen minst två decimeter…

Prinsessan Birgitta i drottning Silvias röda kjol under prins Carl Philips konfirmation 1994.

Prinsessan Birgitta i drottning Silvias röda kjol. Ingen kunde se att Birgitta hade vikt den tredubbel i midjan.

Drottningens stöd till Birgitta i sorgen

Men skämt åsido. Drottning Silvia har också varit ett stort stöd för Birgitta i mörkare stunder, som när hennes Hansi gick bort för fyra år sedan. Och det var delvis tack vare drottning Silvia och hennes omtänksamma, men envisa telefonsamtal som prinsessan Birgitta till slut bestämde sig för att lämna Mallorca när coronakrisen var ett faktum.

Svägerskan Silvia tröster prinsessan Birgitta under Hansis begravning.

Svägerskan Silvia var en fin tröst när Birgitta begravde sin Hansi.

Foto: Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning, TT.