Prinsessan Birgittas sorg: "Det blir bara värre"

Svensk Damtidning möter prinsessan Birgitta för en intervju.

Prinsessan Birgitta är känd som ett stycke levande solsken.Men hennes ord i den här artikeln kommer att locka fram tårar.
Slå på ljud

Prinsessan Birgitta är kanske den mest folktillvända Hagasessan. Hon ställer oftare upp på intervjuer än sina systrar och har inget emot att fyra av ett glatt leende när kameror finns i närheten.

Men bakom glädjen finns också ett stråk av sorg. Birgitta och hennes syskon delar en fasansfull erfarenhet som vägrar släppa taget om dem.

Den 26 januari 1947 avled kronprins Gustaf Adolf i en flygolycka på Kastrups flygolycka. Då var Birgitta nio år gammal. Det går inte att föreställa sig vilka psykologiska ärr en sådan tragedi skapar hos en människa.

Prinsessan Birgitta i sorg: “Blir bara värre”

Svensk Damtidning träffar prinsessan Birgitta för en intervju.

Prinsessan Birgitta är alltid elegant klädd.

Birgitta försökte förklara hur hon lever med sorgen i en intervju med Svensk Damtidning.

– Det är konstigt, det är som att jag aldrig kan komma över att han dog, att han inte finns. Det är en känsla som sitter djupt i mig och det blir bara värre genom åren. Men jag är tacksam för att jag fått ärva den hängivenhet med vilken han ägnade sig åt sport. Kanske är det därför jag älskar honom så mycket, sa Birgitta då. 

Men sorgen tar inte över hela Birgittas liv, tack och lov.

– Huvudsaken är att man mår bra, har vänliga människor omkring sig och vacker natur… Som det här. Det finns inget som är bättre än Mallorca egentligen. Här kan man inte vara annat än lycklig, har Birgitta berättat. 

 

LÄS OCKSÅ: Ewa Westling i tårar – grät inför alla!

“Var ett känsligt område”

Kung Carl Gustaf har avslöjat att sorgbearbetningen efter kronprinsens död lades åt sidan när han var liten. Istället skulle man försöka tysta ihjäl saken.

– Jag visste väldigt lite, jag visste ingenting. Jag vågade inte fråga heller. Man var uppfostrad på det sättet förr i tiden. Jag kände att det var ett känsligt område, tabu att fråga om, har kungen själv sagt om saken, i en intervju med TT.

 

LÄS OCKSÅ: Första bilderna på Chris – efter 408 dagar!