Prinsessan Christina avslöjar hemligheten på Drottningholms slott

Nu i april släpptes prinsessan Christinas bok "Dagar på Drottningholm".
Christina1

I en intervju med Svensk Damtidning, inför boksläppet, berättade prinsessan Christina om spöket som sägs finnas på Drottningholm slott. På Drottningholm heter hon Vita frun och visar sig inför hotande tillbud.

– Men det är klart att det inte finns spöken, säger Christina bestämt i intervjun.

Christina har fått berättat för sig att hennes far såg denna vita fru, julen 1946, bara en kort tid före sin död. Christina berättar att fadern bar henne på sina axlar till barnkammaren och på vägen tillbaka stod hon där – Vita frun. Christina var bara tre år och kommer inte i håg händelsen.

Också fler personer har upplevelser av Vita frun. “Oscar II:s syster prinsessan Eugenie och flera andra har berättat i brev och memoarer om hur de sett Vita damen, till och med hovpredikanter har vittnat om henne. Då Oscar II låg för döden var det flera som såg Vita damen vandra genom slottet och så sent som då Gustaf VI Adolfs första fru, kronprinsessan Margareta, låg döende 1920 sänktes plötsligt flaggan på halv stång utan att någon gett order om det. Den värnpliktige ur Högvakten som skickades upp för att se vad som hänt kom tillbaka likblek. Han hade sett Vita damen där uppe. Två timmar senare avled kronprinsessan”, skriver Herman Lindqvist i en krönika.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten