Prinsessan Christina – därför stoppade hon julfirandet

22 dec, 2020, 17:00 
Kungen Drottning Silvia Prinsessan Christina
Det blir en jul i isolering för kungaparet – men den började krympa redan när prinsessan Christina satte stopp och backade ur.
Annons
Så lever prinsessan Christina i dag
Så lever prinsessan Christina i dag

Två personer och en hund: Den kungliga julen på Drottningholm har aldrig varit så liten som nu. Man kan nästa säga att det är en avgrund mellan det gamla, stojiga 20-personers-firandet och årets version, med bara kungen, drottningen och Brandie på plats vid granen i Stensalen.

Kungen Drottningen Drottning Silvia Kungaparet Drottningholm Julen 2020
Kungen och drottning Silvia i sitt julrum, Stensalen på Drottningholm. Sjuttio-plus-läget gör att de måste isolera sig.

Bakom den här förändringen står två saker: Först och främst pandemin – men också prinsessan Christinas tidigare avhopp. Efter att ha firat jul med brorsan varje julafton i 66 år satte hon för sju år sedan punkt och anledningen var att barnbarnen hade börjat anlända i rask takt, både hennes egna fem och kungens, som nu har hunnit bli sju. Den kungliga storjulen hade blivit – för stor.

Annons

– Jag ser fram emot att ­fira jul med min familj omkring mig. Fast vi har blivit för många för att fira tillsammans på Drottningholm, sa prinsessan Christina till Svensk Damtidning då, i december 2013.

Prinsessan Christina och hennes fem barnbarn

Prinsessan Christinas son Oscar Magnuson Emma Magnuson barn Henri Albert
Prinsessan Christinas son Oscar Magnuson med sin fru Emma och barnen Henri och Albert.

Nu, snart åtta jular senare, är pandemin och risken för smitta en särskild utmaning för 77-åriga Christina, både i egenskap av 70-plussare och på grund av den tuffa strid som hon gått mot leukemin. Men häromveckan såg vi henne på rask promenad i närheten av bostaden i Gamla stan, och då var hon i finfin form.

Prinsessan Christina i oktober 2020. I år blir det åttonde året som hon och kungen firar på var sitt håll.

Exakt hur Christinas julfirande ser ut detta coronaår är inte känt, men på Drottningholm blir det alltså bara kungen som får höra drottningen läsa julevangeliet – om inte resten av familjen är med och jular digitalt.

Annons

Foto: TT.

Annons