Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Hovets avslöjande ord: ”Därför var Christina med på begravningen”

17 jan, 2023, 12:15 
Prinsessan Christina

Hovet om prinsessan Christinas okända relation till kung Konstantin.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Tårarna har torkat och drottning Silvia har tagit sitt farväl, precis som kungen. Men en annan av de 200 kungliga gästerna som satt i Metropolis-katedralen och begrundade livets förgänglighet och tidens outgrundliga gång var vår egen Hagasessa – kungens yngsta syster prinsessan Christina, 79.

Prinsessan Christina på kung Konstantins begravning med kungen och drottning Silvia
Prinsessan Christina på kung Konstantins begravning, sida vid sida med kungen och drottning Silvia.

Prinsessan Christina på kung Konstantins begravning i Aten

Prinsessan Christina var den enda av Hagasessorna som stod på gästlistan – men så hade hon också sina speciella skäl, utöver det nära släktskapet med drottning Anne-Marie.

Annons

Det avslöjar hovet nu timmarna efter att svenska kungafamiljens nära vän Tino – som 82-årige kung Konstantin alltid kallades privat – har kommit i jorden:

– Prinsessan Christina var en av de sex tärnorna när kung Konstantin och drottning Anne-Marie gifte sig i Metropolis-katedralen i Aten 1964.

Några av er kanske minns denna kungliga mega-vigsel? Den kallades för ”Århundradets kungabröllop” och prinsessan Christina hade nyss fyllt 21. Bilden visar att hon utförde sitt hedersuppdrag med glans, klädd i sin långa vita sidenklänning och med liljekonvaljer fästa i det korta håret.

Prinsessan Christina som tärna på kung Konstantins och drottning Anne-Maries bröllop i Aten 1964
Prinsessan Christina som tärna på kung Konstantins och drottning Anne-Maries bröllop tillsammans med bland andra prinsessan Anne (som sitter längst ner till höger).
Annons
Prinsessan Christina 21 år tärna på sin kusin drottning Anne-Maries bröllop i Aten 1964
Prinsessan Christina var 21 och därmed tre år äldre än sin kusin Anne-Marie som precis fyllt 18.

Men nu skriver vi 2023. Mer än 58 år har gått och i går återförenades hela tärngänget i Metropolis-katedralen i Aten, i alla fall de flesta av de som fortfarande är i livet: Förutom prinsessan Christina även prinsessan Anne och kung Konstantins syster prinsessan Irene.

Prinsessan Anne på kung Konstantins begravning
Prinsessan Christina återförenad med sin tärnkollega prinsessa Anne – nästan 60 år senare.

Ett kärt återseende trots den sorgliga inramningen, och det lär ha varit många nostalgiska tärnminnen som luftades mellan champagneskålarna vid den sena lunchen på Hotel Grande Bretagne.

Annons
SE FILMEN: Kungaparet och prinsessan Christina på exkungens begravningBrand logo
SE FILMEN: Kungaparet och prinsessan Christina på exkungens begravning

En annan av bilderna som dröjer sig kvar är den av drottning Anne-Marie och hennes hjärtskärande farväl vid sin makes kista, omgiven av liljekonvaljer, just den blomma som hon hade i sin brudbukett. Och runt halsen bar hon samma gnistrande briljantkors som när hon stod brud den där lyckliga septemberdagen 1964.

Drottning Anne-Marie vid kung Konstantins kista
Drottning Anne-Marie vid kung Konstantins kista, med briljantkorset om halsen.
Annons
Bröllopsfotot på kung Konstantin och drottning Anne-Marie, nygifta 1964
Nu är Konstantin borta och sorgen är oändlig. Men sonen Pavlos uttryckte samtidigt det som alla kände i sitt tal: ”Pappa, det här är inte slutet. Du lever för alltid vidare i våra hjärtan”.

Foto: TT.

Annons