Prinsessan Christina om kärlek och otrohet i kungahusets historia

Prinsessan Christina berättar om sin släkts historia.

Prinsessan Christina berättar om sin släkts historia.

I kvällens avsnitt av Familjen Bernadotte på TV4 är prinsessan Christina vår värdinna och vi får följa historien om hur Jean Baptiste Bernadotte hamnade på den svenska tronen. Prinsessan Christina pratar även om otrohet inom den Bernadotteska ätten.

Kvällens avsnitt är det näst sista i serien Familjen Bernadotte som gjorts av den Emmybelönade dokumentärfilmaren Gregor Nowinski. Avsnittet heter  “Arvet”  och vi får med prinsessan Christina som ciceron följa med på en resa i historien. Resan börjar hos en fransk borgarfamilj och sträcker sig genom två sekler fram till våra dagar.

Porträtt av Jean Baptiste Bernadotte som kronprins Karl Johan. Av Francois Gerard, 1811.

Porträtt av Jean Baptiste Bernadotte som kronprins Karl Johan. Av Francois Gerard, 1811.


“Inte så väldigt trogna”

Det är historien om hur Jean Baptiste Bernadotte tar över den svenska tronen som Karl XIV Johan och hur dynastin växer in i de europeiska kungahuset. Men också historien om kärlek, och även otrohet, inom den Bernadotteska ätten.

Så gott som alla europeiska kungahus strävande efter att knyta äktenskapsband med så många furstehus som möjligt. Under 1800-talet arrangerades de flesta giftermål och i bästa fall växte kärleken fram mellan de äkta makarna efter hand.

– Vi vet ju att mina anfäder inte var så väldigt trogna längre fram under sina äktenskap. Det kan jag bara beklaga, säger prinsessan Christina.

Jakt på ättlingar

Imorgon har också filmen “Blått Blod” premiär, en film som handlar om om jakten på kungahusets oäkta ättlingar idag och försöken att spåra dessa med DNA från bland annat kungens syssling Jan Bernadotte. Läs mer om det imorgon här på www.svenskdam.se.

Se prinsessan Christina i ett klipp från kvällens avsnitt redan nu ››

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL, All Over Press