Prinsessan Christina slutar arbeta: “Varje dag är viktig”

Prinsessan Christina slutar arbeta:
Efter 45 år med kungliga uppdrag har prinsessan Christina nu bestämt sig för att bli pensionär. I en intervju med TT som Dagens Nyheter publicerat, berättar hon att det är dags att lämna över till nya generationer.
Annons

På fredag den 3 augusti fyller prinsessan Christina, 75 år. Nu bara dagar innan födelsedagen får vi veta att kungens syster avvecklar sina uppdrag, skriver Dagens Nyheter.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, säger hon i intervju med TT.

Annons

2010 drabbades hon av bröstcancer och sex år senare fick hon kronisk leukemi, blodcancer. Förra året fick hon behandling vilket ledde till ett gott resultat. Men sjukdomen fick henne att inse att livet är kort.

– Möjligheten att överleva och gå vidare även med en cancersjukdom har blivit så oändligt mycket större. Jag sitter här i dag. Det hade jag nog inte gjort för tio år sedan, säger hon.

Annons

Foto: Patrik C Österberg

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

50 kommentarer till “Prinsessan Christina slutar arbeta: “Varje dag är viktig””

 1. Carin Hawee skriver: 1 augusti, 2018

  Så.roligt att se prinsessan Christina frisk och pigg igen. Hon ger alltid ett klokt och sympatiskt intryck.Önskar henne många år till med barn och barnbarn.


 2. Royalist javisst skriver: 1 augusti, 2018

  Klokt beslut. Det yngre gardet måste ju ha något att göra!
  Hade räckt med kungen, drottningen och kronprinsessfamiljen för representationen.


  1. Veronica skriver: 1 augusti, 2018

   Instämmer


  2. Leo skriver: 2 augusti, 2018

   Royalist, absolut räcker detta!


 3. ellinor blomquist skriver: 1 augusti, 2018

  Instämmer-Christina har varit en otrolig tillgång för kungahuset!
  Instämmer även med att det räcker bra med kungaparet och kronprinsessfamiljen för kungliga uppdrag. Prinsparet kan skaffa sig vanliga arbeten.


  1. konsttanten skriver: 1 augusti, 2018

   ellinor: Varför prinsparet, men ej M&Ch? Du framhåller a l l t i d Madeleine, och fördömer prinsparet; ganska fult av dig.


  2. josefin skriver: 1 augusti, 2018

   Konsttanten; darför att Chris redan har ett jobb!! Madeleine har sagt att hon vill vara hemmafru och hon ar det medan Chris ser till att det finns mat pa bordet.


  3. marie skriver: 1 augusti, 2018

   Just nu befinner vi som synes i en generationsväxling. Prinsessan Christina har säkert varit ett stort stöd för sin bror, när en generation saknades. Tack och ha det så bra som möjligt!
   Kungen och Drottningen kommer framöver att lämna över mer och mer till de yngre. Med all rätt. Då blir det kronprinsessfamiljen och prinsparet som jobbar vidare. Prinsessan Madeleine önskar, som kungens övriga systrar, att leva ett mer privat liv och det är ju utmärkt när familjen är så stor som den är.


  4. Veronica skriver: 1 augusti, 2018

   Unnar verkligen Prinsessan Christina att njuta och ta det lugnt tillsammans med hela sin familj.
   Prinsessan tog redan ett stort ansvar när Prinsessan Sibylla var sjuk och har sen stöttat Sveriges kungahus.(utan apanage)
   Håller fullständigt med om att det räcker med Kungaparet och Kronprinsessparet då prinsessan Estelle och prins Oskar blir äldre.
   Prins CP kan fortsätta med sitt design och bilsportintresse/arbete, Han har också egna ekonomiska möjligheter att försörja sin egna familj.


  5. Leo skriver: 2 augusti, 2018

   Ellinor, vi är många som delar din uppfattning!


 4. Niklas Nordenfelt skriver: 1 augusti, 2018

  Jag kan ju förstå att Prinsessan Christina vill dra ner på sina uppdrag i Kungahuset, samtidigt tycker jag det är tråkigt också.


 5. evalisa skriver: 1 augusti, 2018

  Christina blir man alltid glad av att se. Hon ger, till skillnad mot vissa andra i kungahuset, ett trovärdigt, stabilt och seriöst intryck- ändå med lätthet och glimten i ögat. Tänk om hon innehaft posten som sin bror haft/ har, ja, drottning alltså…oj.

  75?! Kan man inte tro, men GRATTIS!


 6. Undring skriver: 1 augusti, 2018

  Våra folkvalda politiker är de enda som kan stoppa Daniel, Sofia Hellqvist, Chris O’Neill från att springa med kungabarnen på deras uppdrag. Nu har dessutom Sofia Hellqvist fått för sig att lägga sig i prinsens uppdrag. De tre kungabarnen kan tillsammans med sina föräldrar sköta representationen, vanliga “Svensson” ska inte utföra kungliga uppdrag.


  1. josefin skriver: 1 augusti, 2018

   C O’Neill har väl varit rätt tydlig med att han inte “springer med pa uppdrag”. Han medföljer sin hustru ibland, men langt ifran alltid och hustrun delar synnerligen sällan ut nagon pokal eller pris som skulle generera löning för henne.


  2. m skriver: 1 augusti, 2018

   Chris lär nog enbart följa med sin hustru när han har blivit ombedd, han är nog garanterat den sista i kungafamiljen som ska kallas för apanagegirig och linslus.


  3. Pensionär skriver: 3 augusti, 2018

   Undring
   Ska inte även Silvia räknas som vanlig Svensson? Nästa generation är väl bara halvt kungliga, ska dom då få representera Sverige!


 7. AstridA skriver: 1 augusti, 2018

  Tråkigt beslut för oss som gillar och beundrar prinsessan och tycker om att se hennes leende i media. Klokt beslut för prinsessan herself. Hon har helt rätt i att nu är det ungdomarnas tur att arbeta. Dom som innehar en kunglig titel måste göra rätt för sig och ta sig an plikterna som följer titeln. Annars får dom avstå från rang som kunglig höghet. Som prinsessan Märtha Louise. Prinsessan Christinas systrar är inte kungliga högheter, men kungens barn och barnbarn måste göra sin plikt för Sverig


 8. Mona skriver: 1 augusti, 2018

  Prinsessan Christina har flera uppdrag som nu ska tas över av kungafamiljen.
  Hennes söner kan inte göra det.De är inte kungliga.
  Så då blir det fler uppdrag för kungafamiljen inte färre.
  Sofia har tagit över efter Christina på Sofia hemmet.
  Kungens beslut.
  Förutom de fasta offentliga uppdragen så får hovet ca 2000 förfrågningar om året om deltagande .Ungefär hälften utförs.
  Carl Philip har ju ett design företag och Stenhammar.
  Men de kungliga får inte ha vanliga jobb.Ska vara neutrala.


  1. Desirée skriver: 1 augusti, 2018

   Vad för uppdrag har Christina som nu ska tas över av andra i familjen?


  2. Serena MacDowell skriver: 1 augusti, 2018

   Mona skriver:
   “Men de kungliga får inte ha vanliga jobb.”

   Hur kommer det sig att CP & Sofia har företag men Daniel måste avsäga sig sitt?
   Chris valde bort HKH & behöll sitt företagsliv.
   Dessutom är företag privata angelägenheter utanför 100% HKH.

   Stenhammar arrenderas av Kungen som har huvudansvar. Han har aldrig använt det som hinder från sitt ansvar som Kung.


 9. CVM skriver: 1 augusti, 2018

  Sedan när är Prinsessan Madeleine hemmafru
  Kära Josefin hennes titel är kvar barnflickorna har
  är nu 2 såå någon normal Skåne hemmafru är hon
  inte HKH Prinsessan Madeleine dessutom har hon
  apanage fortfarande från sina uppdrag pappa kungen
  tilldelar henne.
  Bra försök men magister CVM har koll på läget om jag säger sååå.
  Lycka Till
  CVM


  1. Rinna skriver: 1 augusti, 2018

   Och för övrigt så instämmer jag – jag delar dina åsikter, men aldrig skulle jag uttrycka mig som dig.

   It’s just really very common.


  2. josefin skriver: 2 augusti, 2018

   CVM CVM CVM, naturligtvis ar inte M en Skane hemmafru. Varför skulle hon vara det nar hon bor i London? London ligger inte i Skane som Du sakert vet. Apanage täcker officiella uppdrag( är inte en “baslön”) därav min kommentar att M sällan utför dessa prisutdelninagr som ger henne sadan “täckning”. Detta till skillnad fran brodern CP, som delar ut en prisbuckla lite överallt, och saledes far del av medlen med täta o jämna mellanrum. Det var väl inte svart att första?


 10. Magdalena skriver: 1 augusti, 2018

  Intelligente og kloke prinsesse Christina! Livet er så mye mer enn oppdrag og representasjon. La de små ting berike din hverdag; lange, late morgener, samtaler rundt spisebordet, turer i skog og eng, gleden med en god bok og følelsen av å bare være til.


 11. PernillaA skriver: 1 augusti, 2018

  Självklart ska Christina ta hand om sig och njuta av livet.
  Fattar inte att 70 + jobbar medan ungdomarna 35+ sitter hemma och dricker latte eller semsterar på en miljövänlig ö och lär barnen slå kullerbyttor


 12. Kerstin Nygård Holmström skriver: 1 augusti, 2018

  Prinsessan Christina ger ett naturligt mycket seriöst intryck. Klokt val av henne.


 13. Karin Björkman skriver: 1 augusti, 2018

  Kungen och drottningen bör sortera bland sina uppdrag och hela den övriga familjemedlemmarna och ingifta kan avstå från apanage och bli privatpersoner. Bäst att de vänjer sig i tid.


 14. Hanna skriver: 1 augusti, 2018

  Hoppas att Prinsessan Christina dyker upp vid valda tillfällen om möjligt framöver. Tycker som andra här att hon är så lämpad för all representation som tex vid Nobelfesten! Victoria påminner om sin faster med samma n a t u r l i g a glada sätt.


 15. Elisabeth skriver: 1 augusti, 2018

  Ett stort Grattis till Prinsessan Christina och tack för att hon ställt upp för Sverige. Mycket mer än hon skulle ha behövt, det är länge sedan Victoria med syskon blev myndiga. Önskar Prinsessan många friska och sköna år med sin familj.


 16. Serena MacDowell skriver: 1 augusti, 2018

  Madeleine – Hemmafru?
  Läs vad Chris säger om Madeleines jobb :
  “hon är involverad i en mängd nya projekt. Det händer att jag läser i media och reagerar på insinuationer om att hon inte riktigt gör det hon ska som prinsessa, och blir upprörd å hennes vägnar: Hon väljer ibland med flit att inte stoltsera med sin prinsesstitel i det hon gör, vilket får till följd att mycket av hennes arbete kan ske bakom kulisserna, vilket i sin tur innebär att pressen sällan uppmärksammar det.”


 17. Svea Svensson skriver: 1 augusti, 2018

  Prinsessan Christina har säkerligen varit en klok samtalspartner för kungen, och ha deltagit vid Nobelfestligheterna. Hon har kommit och fyllt ut en plats, när det råkat bli återbud till kungens officiella middagar. För många år sedan var hon engagerad i Röda Korset (möjligen som avlönad hedersordförande). Vid ett högst begränsat antal tillfällen har hon överlämnat ett pris eller dylikt. Hon har deltagit vid familjehögtider, såsom bröllop och dop. Men därutöver har hon väl enbart varit hemmafru.


 18. Monlec skriver: 1 augusti, 2018

  Cvm… vad är “en normal Skåne hemmafru”?


 19. Monarkist skriver: 1 augusti, 2018

  Christina är värd att få ägna tiden åt sig själv och sina nära och kära. Hon är ärlig mot dig själv och andra och jag unnar henne verkligen att nu få vara privatperson.


 20. vesna skriver: 1 augusti, 2018

  Ja, prinsessan Christina njut av ditt liv med nära och kära. Du är värd det.


 21. Katten (FIN) skriver: 1 augusti, 2018

  Perspektiv…
  Har bott i Finland hela mitt vuxna liv. Sett upp till det svenska kungahuset. Bor nu i Gloustershire i sodra England.
  Har forsokt analysera kungahusen i bada landerna.
  Skillnaden syns vara,att de Engelska kungligheterna har en kansla av “behorighet”. De behover inte framhava sig.
  I Sverige ar kungahuset “relativt nytt, med dubios begynnelse”, -den franska lojtnanten.
  Darfor tror jag att det Svenska kungahuset kanner att de maste framhava sin egen viktighet.


 22. Rinna skriver: 1 augusti, 2018

  @CVM vad oerhört pinsamt att benämna sig självt som ’magister CVM som har koll på läget’.
  Man (alltså, människor som har klass och stil och dessutom självuppfattning – om du inte är bekant med ordet *självuppfattning*, slå gärna upp det) skriver inte så, aldrig någonsin, inte ens om man tror sig veta bättre. Ditt sätt att tilltala andra är endast vulgärt.

  Du kan bo i Monaco allt du vill, ’hey, go for it’, men du kommer aldrig att uppnå god ton, klass eller stil.


 23. ancibetgfeldt i skriver: 2 augusti, 2018

  GRATTIS CHRISTINA PÅ DIN
  FÖDELSEDAG!! ???


 24. Susanne Nordström skriver: 2 augusti, 2018

  Tack Prinsessan Christina för alla fina År!
  Du vet säkert inte vem jag är, men Du ska veta att JAG är så stolt och glad och jag bär med mig minnet från Ert Bröllop 15/6-74, då jag fick vara med och arrangera blomstergrupperna ute på Drottningholms Slott – jag hade också möjligheten att vara med under middagen och dansen!
  STORT TACK för ett fantastiskt minne!


 25. Susanne NordströmHar%20ingen%20egen%20hemsida skriver: 2 augusti, 2018

  Än en gång vill jag tacka Prinsessan Christina för allt hon gjort!
  Jag tycker det är mycket klokt av Prinsessan att trappa ner och låta andra i familjen ”komma fram”!
  Jag vill berätta en liten solskenshistoria som faktiskt är sann!
  Jag fick äran att följa med och hjälpa till vid Prinsessans Bröllop 15/6-1974 på Drottningholms Slott – då skulle jag hjälpa till med blomsterarrangemanen på borden!
  Jag hade också äran att få vara med under middagen och dansen – ett minne för livet!!
  STORT TACK!!


 26. CVM skriver: 2 augusti, 2018

  Rinna
  Din signatur må vara nu men ditt sätt att skriva på känner jag igen sedan länge @@ ( ) att jag blir kallad
  magistern tar jag som en stor komplimang från dig och övriga tanter eftersom jag till 99% har rätt och inte hittar på osanningar…..
  Att jag bor i MC retar många att kunna glädjas över andras framgång är svårt det har jag just fått bevis
  på när jag läser din kommentar. Självuppfattning står jag för till 100% och det retar många när sanningen läggs fram.
  Trevlig Sommmar Herr Rinna


 27. Daga skriver: 2 augusti, 2018

  Får man leva till 70+ ja då vill man ta tillvara alla ögonblicken,minuterna, timmarna,det ljuva, sköna som livet ger å då alldeles gratis.Satt i går em å såg ut över det torra potatislandet höjde blicken över hustaket å såg på hussvalornas glada flygarlekar under den blå himlen.Trots torkan lyser ännu rosor och körkeksört upp rabatten på sydsidan.Grävde upp ett par kilo av vita Rocketsorten inte så stora men goda och mjöliga kokta i dill från täppan.Potatis det är mitt liv det se!Mvh Daga.


 28. PernillaA skriver: 2 augusti, 2018

  Rinna, bortsett från vad Claes skriver så vad det inte han som började skriva ‘magister Claes’ utan en annan skribent,
  det kan finnas ironi i vad man skriver också


 29. Mona skriver: 2 augusti, 2018

  Christina har haft en hel del styrelseuppdrag exakt vilka vet jag inte.
  Mer än Sofia hemmet vars hedersordförande hon var ,det uppdraget
  har prinsessan Sofia.


 30. Mona skriver: 2 augusti, 2018

  Undring är du seriös i det du skriver. Skulle kungabarnen ha gift sig kungligt
  och i så fall med vem då?
  Svenska kungahuset är släkt med nästan alla kungahuset.
  Kanske du menar någon kunglig som har titeln men inte kungariket
  kvar. Ska kungabarnen gå ensamma på Nobelfesten?
  Är du gift så ska även din make/ maka bjudas enl. etikett boken.
  Varför missunnar du kungabarnen att välja en partner de älska?
  Resonemangs äktenskap ska förpassas till historien.


  1. josefin skriver: 2 augusti, 2018

   Mona, arvsmonarkier hade som uppgift att “tillvarata landets intressen” vilket pa den tiden betydde att utöka landsgränserna – gjordes via krig o giftermal. Nar man gifter sig med folk fr Ockelbo o Älvdalen blir det ju inte nagon utökad landareal. Sa; kanske det är arvsmonarkin som ska avskaffas eftersom de inte kan underhallas i dess syfte o mening? Om KP gift sig med Willem Alexander hade det varit en annan sak, da minsann hade vi sett ett jättestort Svolland 🙂


  2. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 3 augusti, 2018

   Josefin
   Veckans absolut bästa kommentar!!
   Där beskrev du klockrent vad monarki går ut på till 100 % -kriga till sig mera land, giftermål och avla tronarvingar. Just det har jag påpekat många, många gånger!


 31. Leo skriver: 2 augusti, 2018

  Christina, en seriös prinsessa med stil! Allt gott!


 32. Birgitta Persson skriver: 2 augusti, 2018

  Lycka till med många år till utan recidiv av Din sjukdom. Dina brorsbarn med respektive har säkerligen lärt sig mycket av Dig.


 33. Eva M skriver: 3 augusti, 2018

  Astrid A prinsessan Birgitta är fortfarande hennes kungliga höghet. Hon gifte sig med tysk prins. Hon är svensk och tysk prinsessa. Hon står kvar i kungahuset dock inte i arvsföljden. Dom andra två systrarna ingår i kungliga familjen. Mvh Eva M


 34. Eva M skriver: 4 augusti, 2018

  Svea S hon var inte hedersordförande i Svenska Röda Korset. Hon var ordf en av dom bästa vi haft. Hon gjorde ett fantastiskt jobb. Hon var intresserad kunnig och hade ett fantastiskt minne av oss frivilliga hon mötte. Hon jobbade internationellt och blev erkänd för detta.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar