Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Christinas comeback – fina mötet med kungen

20 okt, 2021, 14:00 
I dag var prinsessan Christina tillbaka på slottet – eftersom kungen hade något alldeles speciellt som han ville överlämna.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Vilket fint möte mellan prinsessan Christina, 78, och hennes lillebror kungen, 75!

I dag var de tillbaka i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet, ett av de paradrum där de rusade runt och lekte som barn. Fast nu gällde det en helt annan – och betydligt mer högtidlig – sak!

Prinsessan Christina Kungen
Kungen och prinsessan Christina, två syskon som gillar varandra skarpt.

Det var nämligen dags för ännu en av kungens medaljutdelningar och den här gången stod hans storasyrra Titti (som hon alltid kallas i familjen) med på listan:

Yngsta Hagasessan var helt enkelt en av de 33 lyckliga som hade valts ut för att få denna prestigefyllda belöning, eller ”klapp på axeln” som kungen med glimten i ögat brukar kalla det.

Annons
Här kommer Hans Majestät! Även känd som prinsessan Christinas lillebror.

Det syntes att kungen försökte strama upp sig och hålla sig allvarlig. Men leendet avslöjade honom! Detta var ju ändå något helt speciellt...

Christina fick också den allra finaste medaljen: 12:e storleken med briljanter i kedja. Och det var hon helt ensam om i hela den långa raden medaljörer. De andra 32 fick sina medaljer i antingen Serafimerordens band eller högblått band.

Prinsessan Christinas medalj med briljanter

Kungen Prinsessan Christina Medalj
Varsågod syrran!
Annons
Prinsessan Christinas medalj med briljanter
Här ligger prinsessan Christinas medalj med briljanter i sitt vackra etui.

Att syskon ger medalj till varandra händer väl annars inte efter fyllda tolv. Men prinsessan Christinas medalj har ju heller inget med hennes och kungens syskonrelation att göra, utan är ett sätt för honom att offentligt tacka Christina för allt som hon har bidragit till för samhällets bästa. Bland annat som arbetande styrelseordförande för Svenska Röda Korset i nio år, 1993-2002:

”H.M. Konungens medalj förlänas för särskilda förtjänster” meddelar hovet. Och prinsessan Christina får den ”för sina stora ideella samhällsinsatser på flera områden”.

En varm applåd för alla medaljörerna.

Det är också en ytterst liten skara som har fått just medaljen med briljanter. Dit hör prins Bertil som fick den när han fyllde 75, och operastjärnan Jenny Lind, men det var på 1800-talet.

Annons

Drottning Silvias relation till prinsessan Christina

Prinsessan Christina Drottning Silvia Kungen Medalj Kungliga slottet
Drottning Silvia gratulerar sin kära svägerska, som i det privata alltid har varit en av hennes närmaste rådgivare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons