Prinsessan Christinas hemliga överenskommelse med kungen – fyra år efter pensionen

14 apr, 2022, 15:00 
https://image.svenskdam.se/image002-2.png.jpg?imageId=7019163&x=0&y=0&cropw=100&croph=87.5&width=1318&height=1318
Ola Brising
Prinsessan Christina med sin bror kungen
Sedan hon gick i pension 2018 har prinsessan Christina varit borta från offentligheten. Men de senaste veckorna har hon överraskat med att två nya kungliga uppdrag.
Annons
Här är ditt liv i bilder, prinsessan Christina!
Här är ditt liv i bilder, prinsessan Christina!

Redan hösten 2016 började prinsessan Christina, 78, dra ner på sina kungliga åtaganden, men då påtvingat. Christina hade drabbats av kronisk blodcancer, började med cellgifter direkt, men de räckte inte för att bota cancern, eftersom den uppstått i benmärgens stamceller som är motståndskraftiga mot cellgifter. Därför valde prinsessan att våren 2017 genomgå en stamcellstransplantation.

Den tuffa behandlingen gav, till allas lättnad, goda resultat. Samtidigt gjorde cancern henne medveten om livets förgänglighet, och i samband med hennes 75-årsdag i augusti 2018 valde därför prinsessan Christina att gå i pension och lämna sina offentliga uppdrag.

Recept.se Nyhetsbrev

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sa hon i 75-årsintervjun som gjordes i DN.

Annons

Dem i hennes närhet som hon skulle ägna mer tid var förstås maken Tord Magnusson, 81, sönerna Gustaf, 46, Oscar, 44, och Victor. 41, samt de fem barnbarnen: Desirée, Albert, Henri, Edmund och Sigvard.

Sedan dess har Christina sällan synts i offentligheten. Ett undantag var då hon i oktober i fjol emottog en medalj av 12:e storleken med briljanter i kedja från lillebrodern kung Carl XVI Gustav, 75, i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet. Prinsessan Christina fick den ”för sina stora ideella samhällsinsatser på flera områden”. Hon har bland annat varit arbetande styrelseordförande för Svenska Röda Korset i nio år, 1993-2002.

Nu har Christina dock gjort oväntad comeback vad gäller offentliga uppdrag. Först väckte hon stor uppmärksamhet när hon oannonserad anlände i bredbrättad hatt och med en dramatisk och lysande ceriserosa scarf om axlarna till minnesstunden för drottning Elizabeths, 95, framlidne prins Philip i Westminster Abbey, London. Det var i slutet av mars. Veckan därpå gick hon med maken Tord på kungens middag i Stenhallen på Kungliga slottet.

Annons

Vad är då orsaken till att den pensionerade prinsessan plötsligt har börjat synas i offentliga sammanhang igen? Med största sannolikhet handlar det om att hon vill ställa upp för kungen nu när varken prinsessan Madeleine, 39, eller prinsessan Sofia, 37, syns lika frekvent i det kungliga strålkastarljuset.

Madeleine bor som bekant numera i Florida och Sofia är för närvarande mammaledig. Men för kungafamiljen är det alltid viktigt att ha en bredd av familjemedlemmar som är med och representerar. Och det här är helt säkert någonting som kungen har pratat med sin kära syster om. En överenskommelse helt enkelt. De som känner Christina vet också att hon gör allt för sin bror, bara hon orkar och kan.

Foto: TT

Annons