Allt om prinsessan Christinas tuffa kamp

Allt om prinsessan Christinas tuffa kamp

Nu fortsätter det svåra tiden som började redan 2010.
prinsessan-christina-ibl

Det har varit år och åter år av tuffa stunder för prinsessan Christina.

År 2010 började helvetet då hon fick diagnosen bröstcancer efter en mammografiundersökning. Hon genomgick tre operationer samt både strål- och cellgiftsbehandling på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Behandlingar som tar hårt på kroppens alla funktioner.

– Jag bär oron med mig hela tiden. Det är en så utdragen process mot friskförklaring, och jag vet faktiskt inte om man blir så mycket starkare efteråt som människa. Det beror väl på i vilken fas man är i livet, berättade prinsessan Christina för tidningen Femina i slutet av 2011.

I oktober 2016 offentliggjorde hovet att Christina mött ännu ett hårt slag. Prinsessan hade under hösten fått diagnosen kronisk blodcancer. Hon ställde helt förståeligt in engagemang som Nobelfesten, men har kämpat mot sjukdomen och visat sig på några offentliga uppdrag. Exempelvis prioriterade hon självklart sin syster prinsessan Birgittas stora 80-årskalas.

Men nu, ett halvår efter beskedet om hennes blodcancer, meddelar hovet att cellgiftsbehandlingen inte fungerat.

“Prinsessans blodcancer kan inte botas med denna behandling eftersom den uppstått i benmärgens stamceller som är motståndskraftiga mot cellgifter. I samråd med familj och läkare har prinsessan därför beslutat att genomgå en stamcellstransplantation”, skriver hovet på deras hemsida.

Man berättar även att hon och hennes familj, Tord och barnen Gustaf, Oscar och Victor, kommer ägna hela son kraft år att fokusera på behandlingen under de närmaste månaderna.

Av Margareta Gotthardsson

Foto IBL