Prinsessan Cristina tvingas betala

Cristina

Nu orkar prinsessan Cristina le igen. I tre år har hon hållits på sträckbänken – i fredags skingrades de värsta orosmolnen.

Den spanska domstolen har fullt upp med den långdragna processen där kungens syster, prinsessan Cristina och svåger, Inaki Urdangarín varit huvudpersonerna.

Cristina-12

I fredags förra veckan togs fallet upp angående de skattebedrägerier som prinsessan Cristina sägs ha varit intrasslad i.

Inaki-cristina

Det handlar om hennes mans korruptionsfall, där Inaki Urdangarin och hans affärsbekanta förskingrat miljontals euro i offentliga medel. Nu har domen fallit. Högsta domstolen i Palma på Mallorca har gått med på att släppa de mer allvarliga penningtvätts-misstankarna som har riktades mot henne.

Betala

Det gör att det är möjligt att prinsessan nu skulle kunna avgöra saken genom att betala kvarskatt.

Inaki-45

Inaki var tidigare ordförande i Noos Institutet, och tillsammans ska makarna alltså låtit sitt gemensamma bolag, Aizoon, fungera som ” tvätteri”.

inaki-23

Utredningen har letts av José Castro, en domare med säte i Palma. Han har granskat huruvida Mr Urdangarin använde sina kungliga meriter för att säkra idrottskontrakt.

Inaki

Utredningen har redan pågått i tre år. I juni blev Cristinas bror kung Felipe VI. I Felipes tron-tillträdestal lovade han lagstiftare integritet och öppenhet, som en del av “en monarki för en ny tid.”

Utfrusen

Cristina-4

Det kungliga hovet har länge tagit avstånd från Inaki Urdangarin. Hans skumrask-affärer vill man inte veta av och han är utfrusen i kungliga kretsar.

Inaki har starkt förnekat att hans fru och andra medlemmar av den kungliga familjen har haft någon direkt inblandning i förvaltningen av stiftelsen,  Noos institutet. Inaki Urdangarin blev hertig av Palma 1997 efter giftermålet med Cristina.

Som en saga

Det var som en saga när det vackra paret gifte sig i Barcelona. Cristina skred in i kyrkan med sin far, kung Juan Carlos, som överlämnade henne till brudgummen, en lång, stilig ung man med en brons-pokal hemma i vitrinskåpet från olympiaden 2000.

Prinsessan Cristina med sin familj.

Cristina och Inaki fick fyra barn i rask takt och alla barnen gillar sport precis som pappa Inaki.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: All over press, IBL

Här kan ni se en brittisk film om vad som hänt och händer i fallet>>