Prinsessan Désirée – okända egenskapen som Victoria ärvt

Prinsessan Désirée Kronprinsessan Victoria

Prinsessan Désirée har en okänd egenskap – och den har gått i arv till kronprinsessan Victoria.
Så lever prinsessan Désirée i dag
Slå på ljud

 

Hon har en 53 år gammal kappa – och hon är känd i kungafamiljen för sin förmåga att skapa de godaste middagar av gårdagens rester. Prinsessan Désirée, 82, har alltid varit en förebild när det gäller att återanvända och att tänka hållbart. Just det förhållningssättet har präglat hennes vardag i alla år, det berättade hon för Svensk Dam i en av sina sällsynta intervjuer:

– Jag är ekonomiskt lagd. Faktiskt nästan lite fånig med att jag ska ta tillvara allt. Det man tillagar av rester blir nästan alltid jättegott och i trädgården hittar jag alltid någonting som jag kan använda, sa hon då till vår reporter.

– Jag har lätt för att anpassa mig. Det finns alltid något att skratta åt, varje dag.

Prinsessan Désirée Niclas Silfverschiöld gifte sig 1964

Prinsessan Désirée nu och då.

Samma sparsamhetsprincip applicerar prinsessan Désirée på sina kläder. Den här elfenbensvita aftonkappan i råsiden bar hon redan på drottning Margrethes bröllop 1967 – och den hänger med över aftonklänningen än i dag.

Prinsessan Désirée

Prinsessan Désirée i sin (minst) 53 år gamla – och supersnygga – aftonkappa…

Prinsessan Désirée Niclas Silfverschiöld

…och så här såg hon ut i samma kappa när drottning Margrethe gifte sig 1967! Till höger Désirées make, friherre Niclas Silfverschiöld.

Ett annat exempel: När farfar kungen frågade vad 25-åriga Désirée önskade sig i lysningspresent valde hon bort det föreslagna smycket: ”Tack snälla farfar, men jag tror att Niclas behöver en traktor i stället.” Ett lätt val för en praktiskt sinnad blivande slottsfru, våren 1964.

prinsessan Désirée Gustaf VI AdolfI

Lysningspresenten från Gustaf VI Adolf blev – en traktor.

Prinsessan Désirée och kungen

Detta djupt grundade hållbarhetstänk är också något som prinsessan Désirée delar med sin bror kungen. På Kungliga Slottet ägnar man sig aldrig åt slit och släng, där lagar man det som går att laga, och är noga med att saker och ting tas till vara. Och kronprinsessan Victoria går också i sin fasters väl upptrampade fotspår, inte minst när det handlar om detta med att ta vara på mat som officiellt har passerat bäst-före-datum.

En modern variant av det som Hagasessan Désirée har ägnat sig åt i alla år!

Kronprinsessan Victoria Paul Svensson

Victoria med kocken Paul Svensson som jobbar efter mottot ”Vi struntar var maten kommer ifrån eller vad det är, vi ser bara till att rädda den”.

Kronprinsessan Victoria

Brås på faster Désirée.

LÄS MER: Avslöjandet om prinsessan Désirée – efter alla år

Prinsessan Désirée kungen

Kungen med sin näst yngsta storasyster, Hagasessan Désirée.

LÄS MER: 11 bortglömda bilder på prinsessan Désirée

Foto: TT.